ABD'nin
Los Angeles kentinde ilk kez düzenlenen Türk
Film Festivali'nde, Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden
Derviş Zaim ve son yapımı ''
Gölgeler ve Suretler''
Amerikalı seyircilerle buluştu, izleyenlerden tam not aldı.
Amerikan sinemasının kalbi
Hollywood'un bulunduğu Los Angeles'ta,
genç ve yetenekli Türk sinemacıların öncülüğüyle yapılan Los Angeles Türk
Film Festivali, bu yıl ilk kez düzenlenmesine rağmen Amerikalıların ilgisini çekmeyi başardı.
Kültür ve
Turizm Bakanlığının ana sponsorluğundaki
festivalde, uzun metrajlı film gösteriminde, festivalin açılış yapımı Zaim'in ''Gölgeler ve Suretler'' filmi oldu. Film, Amerikalı sinemaseverler ve Los Angeles'ta yaşayan Türklerin yoğun ilgisini çekti.
Yönetmen Zaim de filminin gösteriminin ardından seyircilerin sorularını yanıtladı.
Seyircilerden hayli soru alan Zaim, gösterimin ardından AA muhabirine konuştu.
'Bugüne kadar böyle bir festivalin olmaması önemli bir boşluktu'
Festivali düzenleyen genç sinemacıların bir bölümü yönetmen Zaim'in
Türkiye'den öğrencileri ve Zaim, her ne kadar mütevazilikle bunu kabul etmese de festival konusunda öğrencilerini sonuna kadar
desteklediği ve
yardım ettiği için aslında organizasyonun arkasındaki ''gizli bir güç''.
Sorularımızı yanıtlarken, ABD'nin
batı yakası ve önemli bir kültürel merkezi olan Los Angeles'ta bugüne kadar bir Türk film festivali düzenlenmemiş olmasını bir ''boşluk'' olarak değerlendiren Zaim, ''ABD'nin önemli bir kültürel merkezindeki bu boşluğun doldurulmasının hem buranın hem de Türk kültürünün kaynaşması, birbirini anlaması, zenginleşmesi ve özgürleşmesi için bir fırsat teşkil edeceğini düşünüyorum. O nedenle bu festivali kim düzenlerse düzenlesin desteklemek gerekli'' dedi.
Yönetmen Zaim, festivali düzenleyenlerin öğrencileri olmasıyla ilgili olarak da ''Bu insanlar hem benim filmlerimde çalıştılar hem de öğrencim oldular. Dolayısıyla, benimle onların arasında böyle bir bağın olması ve benim eski öğrencilerimin bu festivali yapmaya başlaması bana ayrıca mutluluk ve gurur veriyor. Dolayısıyla bu festivalin yeşermesi, yürümesi için elimden geleni yapacağım'' ifadesini kullandı.
-''Festival,
köprüler kurabilir''-
Festivalin iki ülkenin sineması ve kültürü arasında da her anlamda köprüler kurabileceğini dile getiren Zaim, bir soru üzerine, şunları kaydetti:
''Bir Türkün Hollywood'a gitmesi, Hollywood'da iş yapması er ya da geç gerçekleşecek ama bu size, hayata, dünyaya, başkalarına ne kertede yararlı olacaktır, ondan hiçbir zaman emin olamayız. Ama neden emin olabiliriz? Böyle bir festivalin olması, sistematik hale gelmesi karşılıklı anlayışı, zenginleşmeyi, gelişmeyi sağlayacaktır, Bu da şahsi başarıların dışında, tek başına çok çok önemli.''
Zaim, filminin gösterimine Amerikalı seyircilerin ilgisine yönelik soru üzerine de ''Salon doluydu, bundan memnunum, gösterim çok geç saatte bitmesine rağmen insanlar ilgiliydi, güzel sorular sordular, buradan mutlu ayrıldığımı söyleyebilirim'' dedi.
Zaim, başka bir soru üzerine, şu an biri ''Balık'' adlı yapım olmak üzere 2 proje üzerinde çalıştığını ve gelecek yıla bitmesi beklenen ''Balık'' filminde insan ve
doğa ilişkisini ele alacağını sözlerine ekledi.
Resepsiyonda Hollywood'un ünlü simalarını da çekti
Los Angeles Türk Film Festivali dolayısıyla Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosluğundaki
resepsiyon, Hollywood'un ünlü simalarını çekti.
Amerikan sinemasının kalbi Hollywood'un bulunduğu Los Angeles'ta, genç ve yetenekli Türk sinemacıların öncülüğüyle yapılan Los Angeles Türk Film Festivali, bu yıl ilk kez düzenlenmesine rağmen Amerikalıların ilgisini çekmeye devam ediyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığının ana sponsorluğundaki festival kapsamında, Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Aydın
Topçu da festival onuruna başkonsolosluk rezidansında resepsiyon düzenledi.
Hollywood'dan ünlü isimleri de çeken geceye, aktör Bruce Davison, ''
Avatar'' filmi gibi önemli yapımların özel efektlerinde imzası bulunan James M. Tanenbaum, yönetmen ve Los Angeles'in en büyük bağımsız film organizasyonu olan Filmmakers Alliance'ın Başkanı Jacques Thelemaque,
senaryo yazarı ve aktör Garrick Dowhen, FOX TV yapımcılarından Meera Cheriyan, daha çok Coen kardeşler ile çalışan Todd
Anderson, ''dünyanın en iyi sinema okullarından'' biri olarak bilinen South Carolina Üniversitesi Animasyon ve
Dijital Sanatlar Böyüm Başkanı Kathy Smith, Los Angeles Sanat Müzesi Film Küratörü Elvis Mitchell gibi çok sayıda seçkin davetli katıldı.
Gecede ayrıca, yönetmen
Semih Kaplanoğlu, Derviş Zaim, sinema eleştirmeni Alin Taşçıyan,
İstanbul Ermenileri Derneği Mütevelli Heyeti Başkanı Edvin Minassian ve Batı Amerika Boşnaklar Derneği Başkanı Adnan Silajdzic ile ABD'de sinema
sektöründe adını duyurmuş Türk sanatçılar Rahman Altın, Coşku Turhan, Osman Soykut gibi isimler yer aldı.
-''Bakanlık olarak festivallere daha çok destek sağlayacağız''-
Başkonsolos Topçu, burada yaptığı konuşmada, ABD ile Türkiye'nin şu anda tarihinin en olumlu dönemini yaşadığını ve dünyada da Türkiye'ye dönük ilginin her geçen gün artığını belirterek, ''Tüm bunlar Türkiye ile ABD'nin batı yakasında, özellikle Los Angeles ile ilişkilerdeki etkileşimi de
doğal olarak artırdı. Los Angeles Türk Filmleri Festivali de aslında bu etkileşimin somut bir göstergesi'' dedi.
Bu festivali düzenleyenleri
tebrik eden Topçu, bu organizasyonun geleneksel hale gelmesi temennisinde bulundu.
Yönetmen Derviş Zaim de festivalde bulunmaktan onur duyduğunu ifade ederek, ''Bu olayın hem Amerika hem Türkiye için karşılıklı anlayışa, zenginleşmeye ve özgürleşmeye yol açacağını ummak isterim, sürekli olarak festivalin takipçisi ve destekçisi olacağım'' diye konuştu.
Kültür ve
Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın danışmanı İbrahim Sarıtaş da tanıtma faaliyetinin tek başına turistik değil, kültürel bir olgu da olduğunu dile getirerek, festivalde gösterilecek filmlerin, Türkiye'nin tanıtımına ve turizmine de katkı sağlayacağını söyledi.
''Her başarılı filmin arkasında bir amatör ruh vardır, ama bir yandan amatör ruhumuzu korurken bir yandan da bu organizasyonu profesyonel hale getirelim'' diyen Sarıtaş, Türkiye'de 2002 yılında 7-8 tane olan
yerli film sayısının şu an yılda 70'in üzerinde çıktığını hatırlatarak,
bakanlık olarak film festivallerine artık daha ciddi katkılar sağlamayı amaçladıklarını bildirdi.
Türkiye'nin Los Angeles'ta ''sinema elçisi'' olarak görevlendirilen Fadik Sevin Atasoy da burada ülkesini en iyi şekilde temsil etmeye çalışacağını kaydetti.
Festival Başkanı Cenk Ertürk de ''Ünlü yönetmenler ile geleceğin büyük sinemacıları, düşünürleri olan kısa filmcilerini, Los Angeles'in filmlerle yaşayan insanıyla buluşturmak bizim için büyük bir onur'' dedi.
Los Angeles'ta bir Türk film festivali olmamasının eksikliğinden yola çıktıklarını anlatan Ertürk, bu organizasyonu geleneksel hale getirmek istediklerini kaydetti.
-''Fikirleri beni heyecanlandırdı''-
Başkonsolos Topçu, Los Angeles gibi dünya film piyasasında önemli bir kentte Türk festivallerinin yapılmaya başlamasının önemiyle ilgili AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
Topçu, genç sinemacılar, kendisine film festivali hazırlama fikriyle geldiklerinde ne düşündüklerine yönelik soru üzerine şunları kaydetti:
''Aslında burada göreve başladığımdan itibaren benim de yapmayı istediğim projelerden biri böyle bir festivaldi. Bu genç arkadaşlar da ilk geldiklerinde hazırlıklı geldiler. Bizim açımızdan bu, onlar açısından bu bir artı puandı. Hangi filmlerin katılacağını, formatını, jüri üyelerini belirlemişlerdi. Baktığımda, genç arkadaşlar olmalarına rağmen
altının doldurulmuş olduğunu gördüm, dolayısıyla bu fikir beni heyecanlandırdı ve çok mutlu oldum.''
Böylesine bir organizasyonun
sivil toplum kaynaklı olmasının kendilerini çok memnun ettiğini belirten Topçu, ''Çünkü ancak sivil toplum ve
özel sektör sahip çıktığı zaman bu hem sürdürülebilir hem de anlamlı bir etkileşim haline gelecektir. O nedenle de festivali düzenleyen arkadaşları cesaretlerinden, becerilerinden, ileri görüşlülüklerinden dolayı, ayrıca Türkiye'nin tanıtımına katkılarından dolayı tebrik ederim. Bu bizim açımızdan çok büyük bir şans, kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız'' dedi.
-''Hollywood'u Türkiye'ye çekmek için bir yerlerden başlanması gerekiyor''-
Topçu, festivalin her yıl daha da güçlenerek devam etmesi ve geleneksel hale gelmesini istediklerini de ifade ederek, festivalin Türkiye ile Los Angeles arasında sinema sektörü açısından güzel bir köprü işlevi görmesini dilediklerini söyledi.
''Hollywood'u Türkiye'ye çekmek için bir yerlerden başlanması gerekiyor'' diyen Topçu, ''Bugün, bu genç arkadaşların başlattığı festival, önümüzdeki yıllarda Hollywood ile Türkiye arasındaki
iletişim ve bağlantıyı daha da güçlendirecek. Bence festival, buna çok iyi
hizmet edecek bir organizasyon'' diye konuştu.