Ilısu Barajı'nın yapılmasıyla sular altında kalacak olan
Hasankeyf'te, 13 Temmuz 2010 günü bir kişinin ölümüyle sonuçlanan
kaya parçasının düşmesi nedeniyle girişine
yasak getirilen Hasankeyf Kalesi'nin tekrar
gezilebilmesini sağlamak amacıyla çalışma başlatıldı.
Batman Üniversitesi Rektörü ve Hasankeyf Kazı Başkanı Prof. Dr. Abdülselam Uluçam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hasankeyf'te yaklaşık 8 yıldır kazı başkanlığı görevini yürüttüğünü, Ilısu Barajı'nın yapılmasıyla sular altında kalacak olan Hasankeyf'teki kazı çalışmalarına bu yıl da devam edileceğini bildirdi.
''Bu yıl gezi güzergahı yol
ıslah çalışması, kazı ve
restorasyon çalışmaları bir arada yapılıyor'' diyen Uluçam, çalışmalar sonucunda geçen yıl bir kişinin ölümüne neden olan kaya parçasının düşmesi sonucu girişi yasaklanan Hasankeyf Kalesi'nin tekrar gezilebilineceğini söyledi.
Gezi güzergahı yol ıslah çalışmasına 15 Martta başladıklarını, 73 kişilik ekiple çalıştıklarını ve ekibin başında 3 restorasyon uzmanı, 3 de arkeoloğun bulunduğunu anlatan Uluçam, gezi güzergahı yol çalışmasının İç Kale'de yapıldığını belirtti.
Hasankeyf Kalesi'ne uygun bir gezi güzergahı projesinin oluşturulduğunu anlatan Uluçam, bu sayede Hasankeyf'e gelecek olan ziyaretçilerin çok rahat dolaşabilecekleri bir ortam sağlanacağını vurguladı.
Çalışma kapsamında 280 mağaranın temizleneceğini ifade eden Uluçam, ''Peyderpey diğer mağaralar da temizlenecek. Gezi güzergahı yol çalışmasını 15 Nisana kadar, yani
Turizm Haftası'na kadar tamamlamak istiyoruz. 15 Nisanda gezi güzergahı açılacak diye tahmin ediyorum'' dedi.
-KAZI ÇALIŞMASI HAZİRANDA-
Kazı çalışmasının Haziran ayında başlayacağını da anlatan Uluçam, şöyle konuştu:
''Bu yılki kazılar 15
Aralık tarihine kadar sürecek. Kazı çalışmasında yer alan
işçi sayısı 260'a kadar çıkacak. 1 milyon 200 bin lira
ödenek var. Ama bu rakam restorasyon çalışmalarına göre artırılabilecek. Büyük Saray, Dicle'nin karşı tarafındaki Ortaçağ yerleşim alanı ile Hasankeyf höyükte 3 alanda kazı çalışması yapılacak.''
Japonlarla ortak çalışma yürüterek, Batman'ın tarihi Hasankeyf ilçesinde 10-15 bin yıllık olduğu tahmin edilen höyükte kazı yapılacağını dile getiren Uluçam, höyükte 14 kişilik Japonya'dan gelecek ekibin de yer alacağını anlattı.
Hasankeyf'te kamuya ait alanda kazılacak yer kalmadığını da ifade eden Uluçam, ''Hasankeyf merkezinde kamuya ait alanda kazılacak yer kalmadı. Kalan yerler ise şahısların tapulu mallarıdır. Bu nedenle Hasankeyf girişindeki türbenin yakınında bulunan, Hristiyanlara ait şehir kalıntısında çalışma başlatmak istiyoruz. Haziran veya Temmuz ayında Japonlarla yapacağımız ortak çalışmada 10-15 bin yıllık olduğunu sandığımız şehri ortaya çıkartmaya çalışacağız'' diye konuştu.