İstanbul İktisatçılar Derneği ve
dernek bünyesinde kurulan Prof. Dr.
Sabahattin Zaim Araştırma Merkezi, Prof. Dr. Sabahattin Zaim’in adına atfedilen ve her yıl “
İslam ekonomisi” alanında farklı bir konuda ele alınan sempozyumların üçüncüsünü düzenliyor.
İKDER’in düzenlediği birinci sempozyumun teması “Prof. Dr. Sabahattin Zaim’i Anma ve Anlama” iken, daha sonra düzenlenen ikinci sempozyumda ana tema olarak “İnsan” seçilmişti.
Sempozyumların ilkini çeşitli yönleriyle Hoca’yı
anmaya ayıran Dernek, daha sonraki sempozyumlarını farklı konuların ele alındığı ve tartışıldığı ‘’İslam ve
Ekonomi’’ isimli ilmi bir platforma dönüştürdü. Bu yıl düzenlenecek olan üçüncü sempozyum ise, “İslam, Ekonomi ve Yönetim” başlığı altında çok sayıda ilim adamının sunacağı tebliğlerden oluşuyor.
İKDER tarafından bu yıl ilk kez “Prof. Dr. Sabahattin Zaim İslam Ekonomisi Ödülü” de verilecek. Ödül, Sempozyum’un öğleden sonraki
oturumunda Prof. Dr.
Nevzat Yalçıntaş tarafından Prof. Dr. Sabri Orman’a takdim edilecek.
İslam ekonomisinden bahsedildiğinde, hem ulusal hem de uluslararası camiada ilk akla gelen kişilerden biri olan Prof. Dr. Sabahattin Zaim, bu alandaki yayınlarıyla ve yetiştirdiği öğrencileriyle kendisinden sonra da bu konuya olan ilginin artarak devam edeceğini gösteriyor.
Sempozyumda hem açılışta konuşacakların, hem de mevcut oturumlarda tebliğ sunacak akademisyenler ile oturum başkanlıklarını yapacak rektörlerin neredeyse hepsinin Hoca’nın öğrencisi olması dikkat çekiyor.
Programın başında, öncelikle Sabahattin Hoca’yi anlatan kısa bir konuşma bulunuyor. Üç oturumda gerçekleştirilecek olan İslam, Ekonomi ve Yönetim Sempozyumu’nda, her oturumda üçer kişi olmak üzere toplam dokuz kişi tebliğ sunuyor, programın sonunda ise genel bir değerlendirme bölümü yer alıyor.
11
Aralık 2010 Cumartesi günü Topkapı Eresin Otel’de gerçekleştirilecek programın başında, İKDER adına Prof. Dr. Süleyman
Özdemir, Zaim ailesi adına Prof. Dr. A. Halim Zaim ile hocanın talebelerinden olan ve bir dönem
Tarım ve
Köyişleri Bakanlığı da yapan, halen milletvekili olarak görevde bulunan Prof. Dr. Sami Güçlü ve yine başka bir milletvekili Prof. Dr.
Mete Doğruer birer “Açılış Konuşması” yapacak.
Sempozyum’da, Prof. Dr. Sedat Murat tarafından yapılacak “Prof. Dr. Sabahattin Zaim”in Ahlak ve Zihniyet Dünyası” adlı “Anma Konuşması”nın ardından üç ana oturum gerçekleştirilecek. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Durmuş Günay’ın yapacağı “İslam ve Ekonomi” adlı birinci oturumda, Prof. Dr.
Cihangir Akın “İslam’da
Bankacılık ve Finans Kurumları”nı, Prof. Dr.
Hamdi Döndüren “İslam’da Ekonominin Dayandığı
Temel İlkeler”i ve Doç. Dr. Ahmet Özel “Hz. Peygamber ve İş Hayatı”nı; oturum başkanlığını Prof. Dr. Adem Esen’in yapacağı “İslam ve Yönetim” adlı ikinci oturumda, Prof. Dr. İbrahim
Erol Kozak “İbn Haldun’un İşletme ve
Kamu Yönetimine İlişkin Bazı Görüş ve Tespitleri”ni, Dr. Mustafa Özel “Yöneticiler İçin Kısas-ı Enbiya”yı ve Prof. Dr. Ömer Torlak “Yönetim ve Pazarlamada
Erdem”i; oturum başkanlığını Prof. Dr. Mustafa Aykaç’ın yapacağı “İslam ve Çalışma Yaşamı” adlı üçüncü oturumda ise, Prof. Dr. Yusuf Balcı “İslam’da Çalışma İlişkileri”ni, Prof. Dr.
Cengiz Kallek “İslam’da Ticari Teşebbüs Ruhu”nu ve Prof. Dr. Ali Seyyar “İslam’da Sosyal Politikalar”ı ele alacak.
Program, Prof. Dr. Sabri Orman’ın yapacağı “Genel Değerlendirme” oturumuyla sona erecek.
www.ikder.org