Dünyanın en büyük haber ajanslarından
Reuters,
Fethullah Gülen ve
yurt dışındaki Türk okullarıyla ilgili kapsamlı bir
dosya yayınladı. Bugün abonelere geçilen haber, 'Türk
İslam Vaizi:
Tehdit mi
Hayırsever mi?' başlığını taşıyor. Gülen'i '
modern hayata kök salmış mutedil İslam'ın savunucusu' olarak tanımlayan ajans, Gülen hareketi hakkındaki farklı görüşlerin ülkedeki kimlik ve güç mücadelesini yansıttığı savundu.
Zaman'ın haberine göre; Gülen'in, basın-yayın, hayır işleri ve özellikle eğitimde aktif olan güçlü bir harekete ilham kaynağı olduğunu anlatan haber, Alexandra Hudson imzasını taşıyor.
Ajans, 'giderek radikalleşen İslam dünyasında mutedil bir güç' olarak görülen Gülen hareketinin, bazı Türkler için de 'laik devlet ve din merkezli güç arasındaki gerginliğin bir örneği' olarak algılandığı belirtiyor.
Reuters'in haberinde,
Cambridge Üniversitesi'nden İslam araştırmaları uzmanı Timothy Winter'ın "Gülen hareketinin ana amacı, laik ve
dindar Türklerin hep birlikte eğitim vasıtasıyla yükseltilmesidir." sözlerine yer veriliyor.
İstanbul Avcılar'daki
Fatih Koleji'ne giderek öğrenci ve öğretmenlerle görüşen Alexandra Hudson, Türk gönüllülerin dünya genelinde 800 okul açtığını anlatıyor.
Söz konusu eğitim kurumlarının bilim ve teknolojiye odaklandığını anlatan Hudson, haberinde çeşitli röportajlara da yer veriyor. Fatih Koleji
İngilizce öğretmenlerinden Ahmet Yalçın, velilerin okullarını
tercih etmelerini farklı sebeplere bağlıyor.
Bazı ailelerin,
içki ya da sigaraya başlamasından korktukları için çocuklarını Fatih Koleji'ne gönderdiğini, bazılarının da üniversite sınavlarındaki başarı sebebiyle kendilerini tercih ettiğini dile getiriyor.
Okuldaki her
sınıfta
Atatürk resimleri bulunduğuna işaret eden muhabir, eğitim programında da Gülen öğretilerinin yer almadığına dikkat çekti.
Haberde görüşüne başvurulan
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı
Cemal Uşak, anketlere göre Türk halkının yüzde 83'ünün Türk okullarına olumlu baktığını vurguladı.
Türkiye Cumhuriyet'inin 'katı laik' bir devlet olarak kurulduğunu yazan Reuters, toplumdaki değişimin dindar profesyonelleri öne çıkarması ve Gülen hareketinin yükselen kesimden
destek görmesinin bazı çevreleri endişeye sevk ettiğini belirtiyor.
Haberde Gülen'in siyasi amaçları olduğu yönündeki şüphelere de yer veriliyor. Utah Üniversitesi'nde çalışan Prof. Dr. Hakan
Yavuz, "Türkiye'yi dini dünyanın merkezi yapmak için elit bir sınıf meydana getirmek istiyorlar. Toplumda onları dengeleyebilecek başka bir hareket yok" iddiasında bulunuyor.
Haberi kaleme alan muhabir, hareketin içindeki insanlar bu tip görüşleri 'paranoya' olarak nitelendirdiğine dikkat çekiyor. Reuters'in haberinde, Gülen'in dinlerarası
diyalog çabalarına da değiniliyor.