13 askerin şehit olduğu
Silvan'daki olay yerinin gösterildiği televizyon programlarına inceleyen
RTÜK, alanı
düzenleme kararı aldı.
RTÜK Başkanı Dursun, “Bir Norveç'teki olayın ardından kızın fotoğrafını yayınlamak için izin isteyen medyaya bakın bir de Silvan'da şehit olmuş askerin elbisesini eline alıp yayınlayanlara bakın” dedi.
Dursun, şehit haberlerinin efektlerle verilmesini engellediklerini, ancak yayıncıların kendisine bu konuda çeki düzen vermesi gerektiğini kaydetti.
Dursun, televizyonlarda
terör haberlerinin veriliş şekliyle ilgili değerlendirmede bulunurken, daha önce yayıncılarla bu konuda bir araya geldiklerini terör haberlerinin sunumuna ilişkin mutabakat yaptıklarını ancak bunlara uyulmadığını ifade etti.
Silvan'daki
baskın görüntüleri konusunun RTÜK'te 3 hafta tartışıldığını önce karar verilemediğini sonra ihlal olmadığı yönünde karar verdiklerini anımsatan Dursun, şunları söyledi:
Norveç'teki katliam bize ders oldu
“Mevcut yasamız 6112 sayılı yasa şiddete ilişkin görüntülerin terör örgütünün amacına hizmet edecek şekilde yayın yapılmasını kesinlikle yasaklıyor. Şimdi siz 20 dakika terörün orada yaptıklarını başardıklarını anlattığınız zaman terör örgütünü güçlü gösteriyorsunuz. Gayet açık bu. Şimdi orada Silvan'daki o olaylar anlatıldığı zaman yıldırı netiliği göstermiyor mu?”
Dursun, 15 dakika törürün başardıkları anlatıldığı zaman terörü övmenin yerine getirilmiş olacağını belirterek, bunun cezasının ağır para cezaları olduğunu anımsattı.
Norveç'te 82 kişinin öldürüldüğü katliam haberini örnek gösteren Dursun, “Orada Türk kızının fotoğrafının yayınlanması bile olay oldu. Ailesine sordular. Hangi gazeteci arkadaşımız ailesine soralım da öyle yayınlayayım şu şehidin fotoğrafını diyor. Eğri oturup doğru konuşalım. Burada problemimiz var. Silvan'la ilgili yayıncıları uyarma koşuluyla şimdilik bunun ihlal oluşturmadığı düşünülebilir dedik” bilgisini verdi.
Genelkurmay da hatalı davrandı
Genelkurmay'ın Silvan'daki alanı basına açmasının hata olduğunu vurgulayan Dursun, “Türkiye'de yavaş yavaş artık Norveç'teki bu örneğe uygun davranmayı öğrenmek durumunda” dedi.
Dursun ekranlardan düşmeyen “son dakika”ları da eleştirerek, artık 5 dakikadan fazla ekranda son dakika uyarısının kalmayacağını söyledi ve sabah 9'dan gece 19.00'a kadar son dakika olamayacağını savundu.