Radyo ve
Televizyon Üst Kurulu (
RTÜK) Başkanı Zahit Akman, Ceylan Intercontinental Otel'de düzenlediği basın toplantısında, bugüne kadar yaptığı basın toplantılarının hiçbirinde, ''aman bu haber geniş yer alsın'' demediğini ifade ederek, ancak bugünkü konuyu çok önemsediklerini ve bunun kamuoyuna en geniş şekilde duyurulmasını istediklerini söyledi.
İstanbul'da yayın yapan bütün
radyolarla ilgili yeni bir
düzenleme yaptıklarını hatırlatan Akman, ''Bugün İstanbul için radyo yayınlarının düzenlenmesi açısından tarihi bir gün'' dedi.
Akman, ilk defa tüm radyo emisyon yeri farklılıkları ve frekans problemlerinin giderildiğini, vericilerin
Çamlıca Tepesi'ne taşındığını ifade ederek, ''Böylece radyo dinleyicilerine cızırtısız, parazitsiz, keyifli ve huzurlu bir yayın sunulacak. Bunu çok önemsiyoruz'' diye konuştu. Kentte radyo yayınlarının bugüne kadar 5 farklı noktadan yapıldığını ve frekans kullanımından kaynaklanan sorunlar nedeniyle yayınların birbirine karıştığını anlatan Zahit Akman, yayın kalitesini etkileyen bu sorunlar nedeniyle radyoların reklam pastasından aldıkları payın da önemli ölçüde düştüğünü kaydetti.
Zahit Akman, başlattıkları bu uygulamanın, yayın kirliliğinin yoğun olarak yaşandığı büyük kentler başta olmak üzere diğer illerde de hayata geçirileceğini bildirdi. RTÜK Başkanı Akman, İstanbullu radyo dinleyicilerini daha
temiz bir yayına kavuşturan uygulamanın bir diğer önemli sonucunun, hava ve
deniz seyrüsefer güvenliğinin sağlanması olduğunu belirterek, muhaberat güvenliğinin de, frekans kirliliğinden kaynaklanan olumsuz etkilerden kurtulmuş olacağını kaydetti.
-23 RADYONUN FREKANS, 7 RADYONUN EMİSYON YERİ DEĞİŞTİ-
Uygulamaya 103 radyonun dahil olduğunu ifade eden Akman, bu radyolardan 23'ünün frekansı, 7'sinin de emisyon yeri değiştirilmek suretiyle toplam 30 radyo ile ilgili yeniden düzenleme yapıldığınI söyledi. Zahit Akman, ''Bu, radyo keyfini artırmaya yönelik bir çalışmadır. Düzenleme sonucu bazı radyoların frekans ayarlarında
küçük değişiklikler oldu.
İstanbullu radyo dinleyicileri, küçük bir gayretle müptelası oldukları radyonun yerini tekrar bulabilirler'' diye konuştu. Daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akman, yeni düzenlemenin kayda değer bir maliyetinin olmadığını, oluşan bazı küçük giderlerin de ilgili radyolar tarafından karşılandığını söyledi.
-TELEVİZYON YAYINLARI...-
Akman, ''Benzer düzenlemenin televizyon yayınları için de yapılıp yapılmayacağı'' yönündeki bir soruya da, ''Zaten dijital karasal paralel yayına geçiliyor. Bu alışkanlığı topluma kazandırdıktan sonra, bu güzellik televizyon yayınları için de gerçekleşmiş olacak. Bu düzeni televizyonlar için de en kısa zamanda sağlayacağız'' dedi. ''Özel bir radyo kanalının uygulamayla ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldırdığı'' yönünde bir iddia bulunduğunun hatırlatılması üzerine Akman, ''Bize ulaşmış bir
mahkeme kararı yok. Ama şunu söyleyebilirim, 20'nin üzerinde radyonun frekansında küçük değişiklikler yapılmıştır. Yasa gereği sadece TRT'nin frekansları sabit tutularak düzenleme yapmaya çalıştık. Bu bir sıkıntı yaratıyor ama düzenlemenin getireceği fayda göz önüne alınarak herkes tarafından kabul edildi. Kısa bir dönem yeni frekansların duyurulmasında sıkıntı olabilir. Bu da çeşitli
tanıtım ve ilanlarla aşılacaktır.''
-RATEM BAŞKANI GÜRSOY-
Radyo Televizyon Yayıncıları Birliği (RATEM) Başkanı Yusuf Gürsoy da, radyo yayıncılığında ihtiyaç duyulan önemli bir düzenlemenin yapılmış olduğunu ifade ederek, ''Türkiye'de özel radyo yayınlarının başladığı 1994 yılından bugüne yapılan en önemli düzenleme olduğunu söyleyebiliriz. Bu alan özel bir düzenlemeye muhtaçtı, ama 13 yıldır bu gerçekleştirilmedi'' dedi. Frekans kirliliğinin yol açtığı sıkıntılara işaret eden Gürsoy, bu nedenle radyoların reklam pastasından aldıkları yüzde 4'lük payın yüzde 2'ye gerilediğini, yeni düzenleme ile radyoların reklam gelirlerinin artacağını sözlerine ekledi.