Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde
Azerbaycan dönüşü uçakta açıkladığı Türk Cumhuriyetleri'nde okutulacak ortak bir
Türkçe kitap hazırlama projesi,
sivil toplum kuruluşlarının tam desteğini aldı. Türk Ocakları Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Orhan Kavuncu, “
SSCB dağıldıktan sonra
TİKA ve
Marmara Üniversitesi'nin yürüttüğü çalışmalar oldu ve önemli bir heyecan yaşandı. Azerbaycan,
Türkmenistan ve
Özbekistan bu heyecanla Latin alfabesine geçti.
Kazakistan da bu geçişe hazır olduğu mesajlarını veriyor. Ancak bu yeni proje ile 1991'deki heyecan yeniden yakala-nabilir. Sevindirici bir proje” dedi.
BAŞBAKAN'IN TEMENNİSİ
Türkiye'nin dil konusundaki rolünün 'temenni' ve "öncülük" olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Orhan Kavuncu, “Siyasiler bu öncülüğü yapacağını belirtiyor. Başbakan'ın bu projesi bir temennidir. Ama o kardeşlerimizin de aynı heyecanı duyması ve ülkelerinde uygulamaya geçmesi gerekir” diye konuştu. 1992-1995 arası dönemde yaşanan heyecanla üniversitelerde çağdaş Türk lehçeleri bölümü açıldığını kaydeden Kavuncu sözlerini şöyle sürdürdü: “YÖK'e büyük görev düşüyor. Bu konuda önemli rol oynamalı ve akademisyenleri hareketlendirmeli. Oradaki üniversitelerle
işbirliği sağlanmalı”
GÜZEL BİR DÜŞÜNCE
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Doç. Dr. Hicabi Kırlangıç da, projeyi “çok güzel bir düşünce” diye nitelendirdi. Kırlangıç, "Klasik dönemde yazı dilimiz aşağı yukarı aynı. Fuzuli, Nesimi, Ali Şir Nevai ortak dili kullanıyorlardı. Yüzde 95 oranında kelimeler aynıydı. Bugün bunu sağlamak için bilim adamları bir araya gelmeli. Ayrıca sözlükleri faaliyete geçirmemiz çok önemli. Birbirimizin kelimelerini sözlüklerimize alabiliriz. Biz bu konuda yapılacak her çalışmaya Yazarlar Birliği olarak hazırız. Siyasi istek sevindirici" diye konuştu.
Geç bile kalındı
Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası
Avrasya Eğitimcileri Derneği Başkanı Şuayip Özcan da, "Çok güzel ve geç kalınmış bir proje. Bir başlangıç. Şimdiye kadar hayli mesafe alınabilirdi. Diğer Türk devletleriyle bir araya gelinip bu konuda adımlar atılabilirdi. Sadece Azerilerle kalmamalı. Bir yerde Türklere karşı bakışı da değiştirecek bir şey. Azerbaycan aynı alfabeyi kullanıyor, diğer kardeşlerimizde dil birliğine yönelmeli, yöneltilmeli. Sorun
Kırgızistan gibi bu konuda imkanları çok az olan hatta yok denecek kadar olan ülkeler. Bunlara da kaynak yardımı yapılabilir" dedi. İki tarafın uzman dilbilimcilerine de büyük görev düştüğünü kaydeden Şuayip Özcan, Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitimcileri Derneği olarak da Türk Cumhuriyetlerindeki sivil toplum kuruluşlarına çağrıda bulunacaklarını söyledi.
YENİ ŞAFAK