Dünyanın dört bir tarafından
Mevlana aşıklarının izlediği Uluslararası Mevlana'yı Anma törenlerinde, gecen gündüz
hazırlıklar yaparak günde iki defa yaklaşık 3 saat
sema gösterisi sunan Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu semazenleri ve mutrıp heyeti (saz ve ses sanatçıları), bu yoğun tempoda, Mevlana aşkı ile güç buluyor.
Bu yıl 7-17
Aralık tarihleri arasında 11 günde toplam 16 sema programının gerçekleştirileceği etkinliklerin ana unsurunu
Kültür ve
Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü
Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu semazenlerinin sunduğu sema
gösterileri oluşturuyor.
Kutlamalar çerçevesinde bazı günler
akşam, bazı günler de gündüz ve akşam olmak üzere 2 seans sema gösterisi sunan semazenler, bu programları sorunsuz gerçekleştirebilmek için gösteriler öncesinde de saatlerce hazırlık çalışması yapıyor.
Anma törenlerinde, gece gündüz
hazırlıklar yaparak günde iki defa yaklaşık 3 saat sema gösterisi sunan Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu semazenleri ile mutrıp heyeti, bu yoğun tempoda Mevlana aşkı ile güç buluyor.
Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Topluluk olarak Mevlana'nın 737. Vuslat Yıl Dönümü törenlerine toplam 82 kişilik bir grupla hazırlandıklarını söyledi.
Grubun içinde 12 idari
personel, 70 saz ve ses sanatçısı ile semazen sanatçıların olduğunu ifade eden Belviranlı,Topluluk bünyesinde 13 kadrolu, 6
misafir semazen sanatçısı bulunduğunu bildirdi.
Her sema töreninde farklı sayılarda semazenin yer aldığını, duruma göre bazı törenlerde 34, bazılarında 35, bazılarında da 40 semazenin görev aldığını anlatan Belviranlı, kadroları dışında görevlendirilen bu semazenlerin de Konya genelinden Topluluğun kadrolu semazenlerinin yetiştirdiği semazenler olduğunu kaydetti.
-SEMAZENLER, YORGUNLUKLARINI SEMA YAPARAK ATIYORLAR-
Belviranlı, törenler boyunca toplam 16 sema programında sema törenini gerçekleştireceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
''
Semazenlerimiz, bazen gündüz ve akşam olmak üzere yoğun bir tempoda sema programlarına katılmaktadırlar. Tüm semazenlerimiz, semanın manevi anlamının bilinci içerisinde kendilerini sema ile huzurlu mutlu bulduklarından hiçbir problem yaşamadan, yorulmadan evlerine gönül huzuruyla dönüyorlar. Semazen, sema edeceği için heyecanlanır. Mevlana'nın tabiriyle sema kanalıyla Hak'ka kavuşur, zikrederek ulaşır. Önce kendi kalbini Allah'ın nuru ile temizler, sonra safiyane ruh temizliği ile orada bulunan
seyircilerle karşılıklı
iletişim halinde birbirlerinin gönüllerini mutlu ederek evlerine
döner.''
Semayı izleyen her seyircinin bu ruhani atmosferden neşe bulduğunu anlatan Belviranlı, ''Seyirci gibi semazenler ile ses ve saz sanatçılarının da Mevlana'ya, semaya olan aşkları ruhani bir şekilde ön plana çıktığından mutlu şekilde evlerine dönerler. Bu yoğun tempoda semazenlerde fiziki anlamda bir yorgunluk olur ama manevi anlamda bir doygunluk, mutluluk oluyor. Fiziki anlamda yorgunluk semanın verdiği neşeyle yok olup gidiyor'' diye konuştu.