Yönetmen Umur Hozatlı,
banka kredisi ve borçlarla 3 yılda tamamladığı filmi '
Kayıp Özgürlük'ü
JİTEM'cilerle beraber izlemek istiyor.
Resmi olmayan rakamlara göre, 90'lı yıllarda Doğu ve Güney
doğu'da 17 bin
faili meçhul cinayet işlendi. Yaklaşık 500 kişi gözaltında kaybedildi. Bazılarının cansız bedeni bir dere kenarında bulundu, bazılarının asit kuyularına atıldığı ortaya çıktı.
Karanlık cinayetler, asit kuyularına attıkları bedenler ve vahşi işkence yöntemleri ile bilinen JİTEM,
mağdur ve itirafçı anlatımları ile resmi raporlar ışığında film oldu. Genç yönetmen Umur Hozatlı'nın maddi imkansızlıklar,
oyuncuların rol almak istememesi ve JİTEM'in korku salan adı nedeniyle güçlükle tamamladığı Kayıp Özgürlük, 3 yıl sonra vizyona girdi.
JİTEM'i duyan oynamak istemedi
Banka kredisi ve borçlarla filmi tamamlayan Hozatlı yaşadığı sıkıntıları şöyle anlattı: "3 yıldır da bu kredileri ödüyorum. Kıyıda köşede biriktirdikleri birkaç kuruşu çıkartıp verenler, 'kazanırsanız ödersiniz değilse helali hoş olsun' diyerek vicdani
destek sunanlar da oldu. Yapımcı bulmakta zorlandık. JİTEM dediğimizde, kahvenizi için bir başka projede görüşürüz diyenler de oldu. Bunu oyuncu bulma noktasında da yaşadık. Anlaştığımız bir kadın oyuncu bile bir hafta sonra vazgeçtiğini söyledi. Çünkü çevresinden korkutmuşlar kızcağızı."
Veli Küçük'le izlemek istiyorum
"
Kürt halkının canı en çok JİTEM eliyle y
akıldı" diyen Hozatlı, vicdani
öfke nedeniyle Kayıp Özgürlük'ü çektiğini söyledi. Hozatlı "
İşkence sahnelerini çekerken JİTEM'cilerle empati yaptım ve o anlar kendimden nefret ettim" dedi. JİTEM'cilerin de filmde yaptıklarının bir kesitini görerek empati yapmasını isteyen Hozatlı'nın bir de isteği var: "
Veli Küçük,
Arif Doğan,
Cemal Temizöz ve diğerleri ile beraber bu filmi izleyip sonunda; 'Bu insanlara bunu neden yaptınız' diye sormak istiyorum."
HABER: Serbest ÖZDEN