Hocaefendi'nin özellikle üzerinde durduğu hassas konu

Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi Herkul.org'da yayınlanan son sohbetinde aile içi şiddete değindi.

Hocaefendi 'yeniçeri şamarı' ile uyardı

Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi Herkul.org'da yayınlanan son sohbetinde aile içi şiddete değindi. Toplumun temelinde ailenin bulunduğunu söyleyen Hocaefendi, aile sağlamsa toplumun da sağlam olacağını hatırlattı. Hocaefendi, eşine şiddet uygulayan erkekler için "elimde olsa bir yeniçeri şamarı aşk ederim yerinden kalkamaz"  dedi.   

Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi aile içi şiddetle ilgili önemli açıklamalar yaptı. herkul.org internet sitesinde yayınlanan "Şefkat Kahramanlarının Hizmet Hayatı ve Aile Hukuku" başlıklı 387 nolu Herkülnağme sohbetinde eşine sert davranan ve şiddet uygulayan kocaları uyardı.

"Elimde olsa benim, eşine karşı sert davranan böyle haşin davranan insanlar, Kur'an-ı Kerim'de Sünnet-i Sahiha'da öyle bir şey yok da fakat benim elimde fırsat olsa böyle, önce Cenâb-ı Hakk'a Mehmet Akif'in bir yerde yaptığı gibi istiğfar ederim,  "Ya rabbi bin defa Estağfirullah" derim sonra da ona öyle güzel bir Yeniçeri şamarı aşk ederim ki bir daha da yerinden doğrulamaz yani"

Hocaefendi yaşanan boşanmaların kendini derinden üzdüğünü ifade etti. Boşanan kişiler için "Kardeşim bile olsa içimden affetmek gelmiyor" dedi. 

"Hatta böyle o boşanmalar, o ayrılmalar, o yuvayı yıkmalar öyle rencide oluyorum, o kadar üzülüyorum ki böyle içimden kardeşim bile olsa artık onu affetmek gelmiyor. Ne hakkın var senin? O yapıyı dağıtıyorsun diye. Bilmem ki bunu yeniden böyle daneleri kopmuş, ipten boşalmış tesbih daneleri gibi saçılmış o toplumun parçacıklarını bir araya getirmek mümkün olacak mıdır? Dua edelim olsun."

Ailede kadının rolünün çok önemli olduğuna dikkat çeken Hocaefendi bir taraftan çalışan ve ev işleriyle uğraşan hanımların diğer taraftan Hak rızası istikametinde hizmet ettiğini hatırlattı.

"Hazret-i Pir'in şefkat kahramanı demesi boşuna değil yani. Allah onları birer şefkat kahramanı olarak yaratmış. Bir taraftan çocuğuna bakıyor, bir taraftan  beyi ile o yuvadaki sıkıntılar paylaşılıyor. Orada iş bölümü yapılıyor. Arızasız o işler götürülüyor. Bir diğer taraftan da evlerde bir araya gelme Sohbet-i Cânan'da bulunma, aksatmıyor onu. Dersini de aksatmıyor, birine bir şey anlatma, onu da aksatmıyor."

Hocaefendi ailenin toplumun temeli olduğuna dikkat çekti. Dipte yaşanan çözülmenin toplumu da bitireceğini söyledi.

"Günümüzde Batı'da yuva yıkılmaya başladı. Bizde de yıkılmaya yüz tuttu yuva. Oysa ki çok önemlidir. Biraz evvel dedim sosyal hayatın molekülüdür yani o. Fert sağlamsa yuva sağlamdır. Yuva sağlamsa toplum da sağlamdır. Fert planında, yuva planında esas kaybetmiş bir toplumun Heyet-i içtimaiyesini istikamet içinde doğru düzenli olması düşünülemez."

Hocaefendi, fert ve aileden başlayarak toplumun inşa etme yolunda özel hayatta katlanılan sıkıntıların cihad olarak kabul edileceğini hatırlattı. 

"İşte bacılarımız kardeşlerimiz değişik sıkıntılara rağmen bunu yapıyorlarsa, büyük mürşidlik yapıyorlar demektir. Her zaman arzu ettiğimiz gibi olmayabilir. Bazen sıkılabiliriz. Bu sıkılmalarımızı Cenâb-ı Hak Cihâd ölçüsünde cephede savaşma ölçüsünde kabul buyuruyorsa bunu cana minnet bilmeliyiz." 

<< Önceki Haber Hocaefendi'nin özellikle üzerinde durduğu hassas konu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER