Geçtiğimiz ay yayınlanan ‘Medeniyetler Diyaloğu:
Gülen’in
İslami İdealleri ve Beşeri Söylemi’ adlı kitap,
internet sitesi Amazon’da İslami kategorinin en çok satan kitabı haline gelince, gözler yazar,
öğretim görevlisi Dr. Jill Carrol’a çevrildi. Caroll,
Fethullah Gülen’in farkını ve Batı düşüncesine getirdiği yeniliği anlattı.
Geçtiğimiz ay yayınlanan ‘A Dialogue of Civilizations: Gülen’s Islamic Ideals and Humanistic Discourse’ (Medeniyetler Diyaloğu: Gülen’in İslamî İdealleri ve Beşeri Söylemi) adlı kitabın yazarı Öğretim Üyesi Dr. Jill Carroll “
Fethullah Gülen’in söylemleri ve yazdıkları sıradan değil. Gülen’i ilk okuduğumda anladığım, kendisinin istisnai bir ilim adamı olduğudur.” diyor. Carroll, Fethullah Gülen’in eğitim ve dinlerarası diyaloğa verdiği desteği de önemsiyor ve dünyanın özlediği barış ve huzur ortamına bu anlayışla ulaşılabileceğine dikkat çekiyor.
‘Medeniyetler Diyaloğu’ kitabı, internet sitesi Amazon’da İslâmî kategoride en çok satanlar listesinin ilk sırasında yer alınca dikkatler bir anda eserin sahibi
Teksas Rice Üniversitesi Din Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Jill Carroll üzerinde yoğunlaştı. İlk kez 2004 yılının
Aralık ayında ülkemize bir grup Türk öğrencisinin daveti üzerine gelen Carroll, o geziye kadar İslâm dini üzerine 15 yıl süresince üniversitede
ders verdiğini; ancak Fethullah Gülen’i tanımadığını söylüyor. Carroll,
Amerika’ya döndükten sonra Gülen hakkında yazılanları okumaya başlamış. Fethullah Gülen’in yazdıklarını okumaya başladıktan sonra kendisinin İslâm’la ilgili bilgisinin sıradan olduğunu açık yüreklilikle dile getiren Carroll, “Bu din hakkında bildiklerimin bir şey olmadığını gördüm. Bildiklerim sıradandı, Gülen’i tanımakla bilginin hakikatini anlamaya başladım.” diyor.
Mesleği gereği dünyanın birçok ülkesine gidip farklı kültürleri tanıyan Carroll,
Türkiye gezisinde yaşadıklarını “Tam anlamıyla şoke oldum.” diye anlatıyor. Carroll sözlerine şöyle devam ediyor: “Türkiye’de gezdiğim Gülen okullarını görünce şoke oldum. Böyle bir fedakârlığın olabileceğine inanamadım. Bu okullara
destek veren birçok insana ve ailesine ziyarete gittim. Onlara neden Gülen
felsefesine gönül verdiklerini sorduğumda hemen hepsi aynı cevabı verdi. Onca insanda sevgiyi, tutkuyu ve de aşkı gördüm. Gülen felsefesini okumaya başladım ve gördüm ki, aşktan, fedakârlıktan, teslimiyetten bahsediyordu. Sadece bu bile Gülen felsefesinin sıradan olmadığını ifade etmeye yeterdi. Yıllar var ki, Batı medeniyeti ve felsefesi aşk, teslimiyet kelimelerini unutmuştu.”
New York’ta Türklerin
buluşma adreslerinden olan Turkish Cultural Center’da (Türk
Kültür Merkezi) okurlarına kitabını imzalayan Jill Carroll, burada bir de konuşma yaptı. Carroll, Türkiye gezisinin hayatına ciddi tesir ettiğini açıklarken, Immanuel Kant, John Stuart Mill, Jean Paul Sartre, Konfüçyüs ve Eflâtun gibi filozofların barışçı mesajlarını Fethullah Gülen’de de gördüğünü dile getirdi. Geçmişte dünyanın fikir hayatına yön verenfilozoflar ile Fethullah Gülen
Hocaefendi’nin
diyalog çalışmaları arasında bağlantı olduğunu dile getiren Carroll, “Bu felsefe, dünyanın bir ucundan başka ucundaki insanları birbirleri ile buluşturuyor. Farklı dünyaların, kültürlerin insanları arasında diyalog kuruyor. Her renkten ve milletten insana aşkı, sorumluluğu, yüksek değerleri öğretiyor. Bu, evrensel barışın kurulması için yapılan en büyük hizmettir.” diyor.
Kitabını insanın kıymetli bir varlık oluşu,
özgürlük, ideal insanlık, eğitim, sorumluluk başlıkları altında beş temel konu üzerinde kaleme alan Carroll, Gülen felsefesinin de bu değerler üzerine yükseldiğini söylüyor. Kant, Mill, Sartre gibi Batı düşünürlerinin yukarıdaki beş özellik üzerinde felsefe yaptıklarını kaydeden Carroll, bunların hepsinin Fethullah Gülen’in diyalog hizmetlerinde ön planda olduğuna dikkat çekiyor.
Zaman