- Hocaefendi, Peygamber Efendimiz'in (SAS) sahabeden Ebu Zer'e verdiği tavsiyeleri hatırlattı.
- Bu tavsiyelerin müminler için manifesto niteliğinde olduğunu söyledi.
Fethullah Gülen Hocaefendi, Herkul internet sitesinde yayınlanan "Adanmışın Manifestosu" başlıklı en son Bamteli sohbetinde kendini sürekli yenilemenin önemini anlattı. Cenab-ı Allah'ın, Peygamberler ve bazı büyük evliyalar ile sürekli tecdid yaptığını dile getirdi.
Fethullah Gülen Hocaefendi: "İnsanların sürekli kendilerini de yenilemeleri, duygu ve düşünce formatlarıyla oynamaları, kendi çağlarına göre her gün daha farklı bir zaviyeden hakikatlere bakıp, "Yahu ben bu hakikati böyle çok anlayamamıştım. Demek daha farklı bir derinliği varmış bunun" demek suretiyle, sürekli tecdid. EnbiyÂ-yı izÂmla Allah (CC) nübüvvet çerçevesinde hep tecdid yapmıştır."
Hocaefendi kendini yenileme çerçevesinde Peygamber Efendimiz'in (sas) Sahabe'den Ebu Zerr hazretlerine verdiği dört tavsiyeyi hatırlattı. Müminlerin manifesto niteliğindeki bu tavsiyelere uyması gerektiğine dikkat çekti.
Muhterem Hocaefendi: "Şöyle buyuruyor: "Ya eb zerr, sefineyi yenile, gözden geçir. Restorasyon mu istiyor yeniden? Kontrol mü istiyor? Motoruna bakmak mı istiyor bunun? Derya çok derin her sefineyle yüzülmez, her yelkenle yüzülmez burada. Bir kere daha gözden geçir. Aman zinhÂr arıza olmasın. Batarsın, boğulursun. Hakk'a giderken boğulmak ne acı! Cennet yolunda boğulmak ne acı! "Allah" deyip yola çıkıp da yolda boğulmak ne acı!"
Müslüman, anne karnından, gençlikten, yaşlılıktan, kabirden, berzahtan, sırattan cennete uzanan upuzun yolda ahiret azığını tam almalı.
Hocaefendi: "Azığını tastamam al, çünkü yol çok uzun. Zad-u zahire ister bu yol. İman ister, tevhid ister, ibadet-ü taat ister. Senin burada yaptığın ibadet-ü taat o yolda senin için azıktır."
Dünya yükünü hafif tutmayanlar ve ihlaslı olmayanlar bir noktada takılıp kalır.
Fethullah Gülen Hocaefendi: "Dünya yükünün altına girersen o tepeyi tırmanamazsın. Bir yerde kalırsın. Çıkmak istediğin zirveye çıkamazsın. Ulaşmak istediğin yere ulaşamazsın. Dünya yükünün ağırlığıyla kalmaman icÂb eden bir yerde takılır kalırsın. Doğru yolda takılır kalırsın. Onun için dünya adına yükünü hafif tut. Hesabın hafif olsun. Sualin hafif olsun. Sana sorulacak şeyler altında kalıp ezilme. "
Dosttan düşmandan gelecek engellemelerse ancak Allah'a yeniden imanla aşılır.
Muhterem Hocaefendi: "Düşman önünü kesebilir, dost çelme takabilir, yakın olan insanlar kıskançlıktan dolayı el-ense çekebilirler. Bütün bunlar karşısında sen sürekli bir metafizik gerilim içinde değilsen, doygun değilsen, olgun değilsen, zikrullahla tatmine ermemişsen şayet, her şeyi bihakkın görüyor gibi, hakkalyakin ufkunda meseleyi götürmüyorsan, bunlardan birine, birini geçsen bile diğerine takılabilirsin."