Türkiye'nin Eurovision Şarkı Yarışması’nda yer alıp almayacağı tartışılırken, yarışmaya TRT’nin Kürtçe şarkıyla katılması önerildi. Diyarbakır Kültür Turizm ve Musiki Derneği Başkanı Kenan Aksu, Türkiye’nin farklı dil, din ve kültür çeşitliliğine sahip bir ülke olduğunu vurgulayarak, bu farklılıkların Türkiye için büyük zenginlik olduğunu söyledi. Bu tür yarışmalardaki en büyük amacın ülkelerin sahip olduğu kültürel ürünleri ortaya koymak olduğunu hatırlatan Aksu, “Türkçe, Kürtçe veya İngilizce dillerinde yarışmaya katılmanın faydası var. Çünkü dil bir zenginliktir. Kürtçe şarkıyla katılabilinir. Bunun yanı sıra Türkçe ve Kürtçe sözlerin yer aldığı çok güzel şarkılarımız var. Bu, çözüm sürecindeki Türkiye’nin tanıtılmasına da büyük katkı sunar. Türkiye, İngilizce şarkıyla katılmıştı, Kürtçe parça ile de katılabilir” dedi. Celal Güzelses Musiki Yaşatma Derneği Başkanı Hayri Yoldaş ise Eurovision Şarkı Yarışması’nda Türkiye mozaiğini oluşturan tüm kültürlerin sırasıyla yer alması gerektiğini dile getirdi. Yoldaş, “Kürt müziğinde gün yüzüne çıkmamış çok güzel eserler var. Bunu yapacak birçok sanatçı var” ifadesini kullandı.
‘KÜRT MÜZİĞİ ZENGİN’
Diyarbakır Müzikevi yöneticisi Selahattin Akgün de Eurovision Şarkı Yarışması’na Kürtçe şarkıyla katılma fikrini doğru bulduğunu söyledi. Akgün, şöyle konuştu: “Kürt müziği çok zengin olduğu için bunlardan bir eser seçilebilir. Mesela Kürt müziğinin önemli ismi Şivan Perver’i tüm Avrupa biliyor. Kürtler de bu ülkede yaşayan insanlar. Avrupa’ya demokrasiden, insan haklarından söz etmek istiyorsak, bunu yapmalıyız. Bugüne kadar Türkçe ile çok katıldık, bu sefer de Kürtçe ile katılalım.”
‘SEMPATİ KAZANIR’
Şarkıcı Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya: 'Kürtçe çok zengin bir dil. Barış sürecinde Eurovision Şarkı Yarışması’na Kürtçe şarkı ile katılmak olumlu katkı yapar. Kürtçe eserle Eurovision Şarkı Yarışması’nda yer almak, barış sürecinde Türkiye’ye büyük katkı yapar ve sempati kazandırır' dedi.