Erciyes Dağı'ndaki bitki türlerini araştırmak ve buraya özgü bitki türlerini korumak amacıyla
Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Cem
Vural ve Öğretim Elemanı
Uzman Nihat Karakaya başkanlığında 5 kişiden oluşan bir
ekip kuruldu.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Kemalettin
Cengiz Tekinsoy, Büyükşehir Belediyesi olarak doğaya ve çevreye saygılı bir
yönetim anlayışıyla hareket ettiklerini belirterek, Erciyes'e özgü bitkilerin yok olmasını önlemek amacıyla Erciyes Üniversitesi ile ortak bir çalışma yürüttüklerini açıkladı. Tekinsoy, "Erciyes Master Planı çerçevesinde Erciyes Dağı'nın birçok noktasında başlattığımız çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmaların aynı zamanda çevreye ve doğaya saygılı bir şekilde devam etmesini temin etmek amacıyla Erciyes'e özgü bitkilerin korunması için bir ekip oluşturduk. Belirlenen bu bitkileri inşaat sahasının dışında farklı alanlara naklederek türlerinin devamını sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.
Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Elemanı Uzman Nihat Karakaya inşaat alanında kalan dördü endemik Erciyes'e özgü olmak üzere 20 bitki türünü belirledikleri alana taşıdıklarını söyledi.
Naklettikleri bitkiler arasındaki 'Erciyes Karanfili' ve 'Erciyes Geveni' adlı bitkilerin yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Karakaya, bu bitkilerin, nakledilen yerlerde tuttuğunu ve önümüzdeki yıllardan itibaren
tohum alınmaya başlanacağını açıkladı.
Karakaya, Erciyes'te botanik park tarzı çalışma yapacaklarını belirterek, "
Türkiye yok olmakta olan bitki türlerinin korunmasını amaçlayan uluslararası sözleşmeye
imza attı. Bu bitkilerin korunmasında en büyük görev yerel yönetimlere düşüyor. Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalarla bir nevi bu sözleşmenin gereğini yerine getiriyoruz" şeklinde konuştu.