80 ülkeden 600'ü aşkın alim, akademisyen ve kanaat önderi İstanbul'da iki gün boyunca Kur'an, Sünnet ve Kıyas'la birlikte İslam'ın dört temel kaynağından biri olan İcma'yı ele aldı.
Yeni Ümit Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Ergün Çapan: "Çok üst seviyede alimlerimiz sahip olduğumuz değer kaynaklarının ne kadar değerli olduğunu, bunlar üzerinde çok ciddi durmamız gerektiğini vurguladılar ve bu sempozyumların artarak devam etmesi gerektiğini söylediler."
Sempozyumda İcma'nın dindeki yeri, sahabe uygulamaları ve güncel meseleler konuşuldu.
Ergün Çapan: "Sahabe şuuruyla, sahabe adanmışlık ruhuyla dünyanın dört bir tarafına giden eğitim gönüllüleri var. Onların emekleri var bu işin arkasında çünkü, bu 80 farklı ülkeden gelen ulemayla tanışan, onlarla gönül bağı kuran, onları buraya getiren o insanlar."
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez: "Sadece usul fıkıhtaki icma kavramı değil onun arka planındaki fikri dinamikler, onun temel ilkeleri, onu destekleyen prensipler ele alındı."
Sonuç bildirgesinde parçalanmışlığın çaresi olarak kollektif şuur gösterildi.
Eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu: "Bizim en büyük mirasımızın, en büyük zenginliğimizin birlik olduğunu, beraberlik olduğunu, kardeşlik olduğunu, ayrılığın gayrılığın bize sonradan ihlas edildiğini fark ettik. Bu bakımdan toplantı son derece faydalı oldu."
Hira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Savaş: "Afrikalı- Asyalıyla, Asyalı- Avrupalıyla, Uzak doğuluyla insanlar kucaklaştı. Burada tanıştı, gönüller bir oldu. İnsanlar el ele beraber gözyaşı döktüler."
Alimler hem programın Türkiye'de düzenlenmesinden hem de ilgiden memnundu.
Kahire Üniv. İktisat Fak. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadiye Mustafa: "Benim en çok dikkatimi çeken özellikle gençlerden büyük katılım olması. bu kahramanlar benim çok dikkatimi çekti. onları tebrik ediyorum."
Fas Krallığı Alimler Akademisi Genel Direktörü Prof. Dr. Ahmed Abbadi: "Ülkeden bu kadar alimlerin bir araya gelmesi çok bereketli çok faydalı oldu. Özellikle Fethullah Gülen Hocaefendi'nin teşvikiyle alimlerin bir arada olması çok önemli. Hira ve Yeni Ümit dergilerine ayrı ayrı teşekkür ederim."