Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nden sonra ikinci ünlü eseri kabul edilen ve
Vatikan Kütüphanesi'nde olduğu bilinen 6 metre uzunluğundaki "
Nil Haritası",
Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve yazar Rinaldo
Marmara öncülüğünde, Vatikan Kütüphanesi'ne yapılan gezide görüldü. Uzmanlar, eserin Nil Nehri'nin doğduğu Cebel-i Kamer'in yer aldığı 1 metrelik baş bölümünü gösterdi. Kütüphane gezisi boyunca geziye katılanların tarihi bir ana tanıklık ettiği vurgulandı.
Geziden sonra, Vatikan Kütüphanesi'nde Türk ve dünya kültür tarihi açısından çok enteresan birtakım şeyler gördüklerini anlatan Büyükelçi Prof. Dr. Gürsoy, "Bunun için çok heyecan duymalıyız bence. Bunların başında da Nil Haritası geliyor. Evliya Çelebi'nin çalıştığı, yorumlar yaptığı, şerhler yazdığı bu Nil Haritası 6 metre boyunda. Galiba biz onu ilk görenlerdeniz" dedi.
Gürsoy, "Kendimize ait olan mirası korumamız gerekir" diyerek, bu eserin Vatikan Kütüphanesi'nde bulunmasının heveslerini kırmaması ve kendi ellerindekilerini iyi saklayabilmeleri gerektiğinden söz etti.
Vatikan Kütüphanesi'nde bulunan Nil Haritası'nın
restore edilmeye ihtiyacı olabileceğini kay
deden Büyükelçi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Belki Türkiye'deki
hayırsever pek çok
sponsor, kültüre katkıda bulunabilecek pek çok sponsor, bu eşi benzeri görülmemiş, tarihi kıymeti fevkalade yüksek olan bu haritayı, üstelik de
UNESCO tarafından Evliya Çelebi yılı olan bu senede, sponsorluk yaparak bize kazandırabilir. Restorasyonunu yaptırtabilir. Kolay olmayacaktır. Bakalım bir deneyelim. Pek çok hayırsever zenginimiz bu işe katkıda bulunabilir. Bu ayrıca, Türkiye ile Vatikan ilişkileri bakımından, Vatikan Kütüphanesi'nde yapılacak işler bakımından da yardımcı olur."
1672-1673 yıllarında Nil yolculuğuna çıkan ve kuzeyden güneydeki Sudan'a kadar indiği söylenen Çelebi'nin, "Nil Haritası"nda bu gezisini anlattığı aktarılır.
Vatikan Kütüphanesi'ne yapılan bu önemli gezide, "Nil Haritası"nın yanı sıra 15. yüzyıldan kalma Dede Korkut'a ait bir kitabe gösterilen Türk konuklara Yeni Kütüphane kısmı hakkında da bilgi verildi. Prof. Dr. Gürsoy, kütüphanede gördükleri Dede Korkut kitabesinin de bilinen en eski iki nüshasından biri olduğunu söyledi. Bir diğerinin de Almanya'nın
Dresden kentinde bulunduğunu bildiren Büyükelçi, Dede Korkut üzerine araştırmaların çoğunun ya Dresden ya da Vatikan'ın temel alınarak yapıldığını, ancak bu konuda ağırlığın Dresden'den yana olduğunu sözlerine ekledi.
Geziye Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy'un yanı sıra "İki Dünyanın Buluşma Noktası:
İstanbul" adlı kitabın yazarı ve Vatikan Kütüphanesi'nde araştırmalar yapan Rinaldo Marmara, Tevere Enstitüsü Başkanı Mustafa Cenap Aydın ile bazı Türk gazeteciler katıldı.