İslâm'ın nasıl bir insan modeli hedeflediğine bakıldığında karşılık olarak gösterilecek yegane sıfat ‘insan-ı kâmil'dir. Bu hedefe ulaşmada Hz.Peygamber(sav) ve onun mirasçıları birer yol gösterici olarak karşımıza çıkar. İslâm tasavvuf düşüncesinin
Anadolu erlerinden biri olan Mevlâna Celaleddin'i Rûmi,
Mesnevi Külliyâtı'nda kullandığı üslup ve dille insanları hakikate ulaştırma adına önemli bir rehberdir.
Can Kuşunun Ten
Kafesinden Kurtuluşu, isimli hikâye Mesnevi Külliyâtı'nda Mevlâna'nın sûret – mânâ, ruh – beden ilişkisini anlattığı bir öyküdür. Sûret – mânâ ilişkisi; somuttan soyuta doğru bir âlem tasavvuru geliştiren Mevlâna'nın, Mesnevî'de ele aldığı anahtar kavramlardan biridir. Mevlâna, bu hikayesiyle öze giden yolda önemli bir ilişkinin düğümünü çözmenin gayreti içerisindedir.
Mesnevî'nin birinci cildinde 1547 ile 1912 nolu beyitlerde geçen Can Kuşunun
Ten Kafesinden Kurtuluşu hikâyesini derinlemesine analizlerle ele alan eser, her beytin tek tek ele alınıp, beyitlerde geçen kelimelerin anlam dünyasında
yolculuk yapmaya çalışan bir muhtevaya sahip. Hikâye, papağanın, yani sûret dünyasında hayatiyetini sürdüren ruhun, Hindistan'la sembolize edilen ruhlar alemine duyduğu özlemin destanıdır. Sahibi tüccarla, yani ruhun yetisi olan akılla Hindistan'daki papağanlara
selam gönderen kafes içindeki papağana Hindistan'daki papağanlar, yani ruhlar âleminin ulvî ve manevi şahsiyetleri kafesten kurtuluşun yolunu gösterirler.
Beş duyunun algılayamadığı hakikatler ülkesine yolculuğun ele alındığı eser, beyitlerde ismi geçen kavram ve kelimelerin tasavvufi anlam boyutunu ihtiva etmesiyle de okuruna farklı bir zemin sunuyor. İnsanın gerçek vatanında, gerçek varlığını bulmasına yardımcı olmanın yanı sıra insanın beden suretinin altında gizlenen gerçek varlığına dikkat etmesini sağlıyor. Her şeyde bir şeyi, bir şey de her şeyi anlatmayı başarıyor.
Aklı kuşa, onun idrak kapasitesini de kanada benzeten Mevlâna, insanın ulaşabileceği yerin ancak idrak kapasitesi ile doğru orantılı olduğunu ifade ederek, eserinde kullandığı güçlü dil ile idrakleri harekete geçirerek okurunu hakikatin özgür zemininde yürümeye davet ediyor.
İnsanın kendini tanıması, yaratılırken yüklenen donanımlarını kullanarak Yaratıcı'ya ulaşması ve özgürleştiren özü bulması adına Can Kuşunun Ten Kafesinden Kurtuluşu okunması gereken önemli bir eser.
MAVİ UFUKLAR YAYINLARI