Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB), gelişigüzel ve
estetikten yoksun cami yapımını önlemek için yeni projeler geliştirecek. Başkanlık, Mimar
Sinan'ın estetik ruhu ile 21. yüzyılı birleştirecek projeler için harekete geçti. Pazartesi günü
İstanbul'da yapılacak "
Cami Projeleri İstişare Toplantısı"nda 21. yüzyılın cami modeli tartışılacak.
Proje hakkında bilgi veren
Diyanet İşleri Başkanı Ali
Bardakoğlu, Türkiye'de 21. yüzyıla yakışan yeni camilerin yapılması gerektiğinden yola çıkarak bu projeye başladıklarını söyledi. Bardakoğlu şöyle konuştu:
"Yeni camilerin estetik açıdan uygun olmadığını söylüyor ve şikayetçi oluyorduk. Bir yarışma açarak veya yeni özgün
mimari projeler üreterek, 21. Yüzyıl'a çok daha estetik, kimliği, kişiliği olan camilerle girmek istiyoruz. Elimizde bir proje yok. Pazartesi ve Salı günü İstanbul Müftülüğü'nde yapacağımız toplantılarda, projeler üzerinde çalışacağız." Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı
Mehmet Görmez ise "toplantıda
tek tip camiiden bizim medeniyetimizi, kültürümüzü yansıtan kaç çeşit proje üretebiliriz? Bu konularda ünlü mimarlarımızın görüşlerini alacağız" dedi. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret
Karaman da 25 mimar ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Kadir Topbaş'ın katılacağı istişare toplantısında bundan sonra yapılacak camilerin daha estetik ve sanatsal olması için dikkat edilmesi gereken hususların masaya yatırılacağını söyledi. Cami Projeleri İstişare Toplantısı'na çağrılan mimarlar ve katılımcılar ise şöyle :
Prof.Dr. Turgut Cansever, Hüsrev Tayla, Doç. Dr. Aydın
Yüksel, M.
Hilmi Şenalp, Fatih Uluengin, Necdet Civan, Ayça Yalçın, İsmail Metin, Çağatay Civan, Ahmet Selbesoğlu, Mahmut Sami Kirazoğlu,
Necip Dinç-
Sivas Paşa Camii,
Fazıl Konuksever, Hatice Karakaya, Gül Aydın, Mediha Gülsoy, Çetin Alaca, Ali Günvar, Fahrettin Miralay, Prof.Dr. Cafer Kıyasi, Adalet Mehmedov, Musazade Şefika, Turabova Könül.
Mimar Turgut Cansever: Camiler proje dahi geliştirilmeden yapılandırılıyor. Bu seviyesizlik. Camilerimizi moderniteye uygun bir şekilde yapılandırmanın zamanı gelmiştir. Toplantıda seviyeli bir çalışma ve üretimle yeni yapılacak camiilerimiz için profesyonelce çalışacağız."
Kocatepe Camii mimarı Hüsrev Tayla: Camilerle ilgili değişim ve girişim çalışmasının 30 yıl önce yapılması gerekirdi. Akılları başlarına geç geldi. Özellikle kubbe ve minareler camiilerin mimari yapısına tamamen aykırı. Minareler çok yüksek yapılıyor ve camiler ise aşağıda görünmez bir pozisyonda kalıyor. Modernite yalnız şekille olmamalı, fonksiyonel olarak da mükemmel olmalıdır.
Kent bilimci Mimar
Ahmet Vefik Alp: Camilerin geçmişin değerlerine bağlı kalınarak bugünün teknolojisiyle yapılandırılması gerekir.
Mimar Sinan bugün yaşasaydı bugünün teknolojilerini kullanırdı. 500 yıl önceki teknolojiyle yapılan şaheserleri yaratan imkanlar şu an daha fazla ancak değerlendirilmiyor.