İnsanlık tarihi boyunca, insanlar tarafından konulan kanun ve kaideler, ait oldukları toplumdaki fiziki durum ya da zihniyet değişimleriyle beraber zamanla türlü değişikliklere uğramışlar hatta tamamen yok olmuşlardır. Peygamberler vasıtası ile bildirilen İlâhî hükümleri bile tahrif eden ve kendince yeniden düzenleme küstahlığına düşen insanoğlu, nihayetinde bütün ilâhî hakikatlerin, bütün hüküm ve kaidelerin kemâliyle yerini aldığı İslâm ile müşerref olmuş, asla değişmeyecek olan İlâhî kaideleri bildiren son Peygamber Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi vesellem) ve O'na indirilen Kur'an-ı Kerîm'le yeni ve bitimsiz bir yolculuğa başlamıştır.
Varoluşun bütününe tevhid nazarıyla bakan ve öyle anlamlandıran İslâm'ın her bir parçayı içeren küllî kaideleri, neyi neye dayandıracağını şaşırmış insanlığın önüne, bütüncül bir bakış açısı ve mükemmel bir hayat seçeneği koymuştur.
Kur'an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerle düşünme, onlarla anlama, hayatın ve yaratılışın sırlarına onlarla erip bu sırları yine onlarla izah etme yolunun büyük öncülerinden Bediüzzaman Said Nursi, Risale-i Nur Külliyatı'nda işte bu merkez esaslara dayanan büyük hakikatleri dillendirir. Ali Ünal'ın Şahdamar Yayınlarından çıkan "RİSALE-İ NUR'DA KÜLLÎ KAİDELER / İslamî Düşünce, İnanç, Hayat, Ahlâk, Aksiyon ve İlimler Adına Pırlanta Ölçüler" isimli eseri, her bakımdan bir hazine olan Risale-i Nur Külliyatı'ndaki İslâmî düşünce, iman, ibadet, amel, ahlâk, hayat, ayrıca Tefsir, Hadis, Fıkıh, Kelâm ve Tasavvuf gibi İslâmî ilimler ve belagatle ilgili her biri birer küllî kaide olan ölçülerden bazılarını ele alarak açıklıyor.
RİSALE-İ NUR'DA KÜLLÎ KAİDELER, bu sahada yapılmış bir ilk çalışmadır. Üç cilt hâlinde planlanan eserin tamamı sekiz bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm; Genel İslâmî Düşünce ve İnançla İlgili Küllî Kaideler, İkinci Bölüm; Allah'a, Kader'e, Âhiret'e ve Metafizik Âleme İmanla İlgili Küllî Kaideler, Üçüncü Bölüm; Kur'an, Kur'an'a İman ve Kur'an Tefsiriyle İlgili Küllî Kaideler, Dördüncü Bölüm; Nübüvvet, Risâlet, Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi vesellem), Diğer Peygamberler, Hadis-i Şerif ve Sünnetleri Anlamayla ilgili Küllî Kaideler, Beşinci Bölüm; İbadet, Amel, Ahlâk ve Bunların Derunî Boyutlarıyla İlgili Küllî Kaideler, Altıncı Bölüm; İlim Olarak Tasavvuf ve İslâm'ın Batınî Boyutuyla İlgili Kaideler, Yedinci Bölüm; Dil ve Belagat, Sekizinci ve son bölüm ise; Bütün Yanlarıyla İçtimaî Hayat ve İslâmî Hizmetle Alâkalı Ölçüler başlığını taşıyor.
Ali Ünal, bu eseriyle, insanlığın sürmesi için kaçınılmaz bir gereklilik olan İslâmî kaidelere, Risale-i Nur'da yer alan izah ve tembihler ışığında bakıyor. Kitapta, Bediüzzaman Said Nursî'nin Risale-i Nur Külliyatı'ndan, değinilen konularla ilgili kısımlarından birebir alıntılara da yer verilmiş.