Bu nedenle insanlık her devirde okullara, öğretmenlere ve genel anlamıyla rehberlere ihtiyaç duymuştur.
Söz konusu olan kitap dünya üzerindeki herkesi yakından ilgilendiren ilâhî beyan Kur’ân-ı Kerim olunca onu doğru anlama konusunda yapılacak rehberlik daha da elzem hale gelmektedir. Zaten bizzat Kur’ân-ı Kerim’in kendisi kendisinin açıklanmasını emretmektedir. Tefsir kelimesi bunun için vardır. Kapalı bir şeyi açmak, açıklamak manasına gelen tefsir de en çok da Kur’ân-ı Kerim’e yakışmaktadır.
Şüphesiz Kur’ân-ı ilk tefsir eden Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’dir. O’ndan günümüze her dönemdeki Kur’ân yorumcusu, günün ihtiyaçlarını ve ilmi gelişmeleri de dikkate alarak Kur’ân’ı tefsir etmiş ve bundan sonra da tefsir etmeye devam edecektir. Çünkü Kur’ân-ı Kerim yeryüzüne gönderilen son ilâhi beyan ve evrensel bir kitaptır. Her döneme ve her dönemin insanına seslenmektedir.
Kâinat, Kur’ân ve İnsan. Bu üç varlık her an birbirini okumakta, tanımakta ve keşfetmektedir. Kur’ân; insanın iç ve dış dünyasını inşa eden, ona Allah’a tertemiz varabilmenin yollarını işaret eden, dünya ve âhiret saadetinin anahtarlarını sunan, kâinatın varoluş gayesini bildiren eşsiz ve ilahî kitaptır. Varlığın gayesi onda açıklığa kavuşur. Okumuşu-okumamışı, üniversitelisi, mütefekkiri, avâmı, fizikçisi, kimyacısı, çobanı ile her tabaka, her yaş ve her seviyedeki insanın kapasitesi ölçüsünde anlayıp hissesini aldığı dünya üzerindeki tek kitap Kur’ân’dır. Kur’ân’ın dışında usanmadan tekrar tekrar okunan başka bir kitap yoktur. O ilmi, hukukî, içtimaî, ferdî, fikrî ve amelî tüm sahalarda insanlığın hayat rehberidir. Her şeyi ve herkesi asıl olana ulaştıran yegâne kaynaktır. Her yönüyle ve her harfi ile açıkça ortadadır ki kâinat ve insan kimin eseriyse Kur’ân-ı Kerim de O’nun eseridir.
Özellikle İslâm coğrafyasında son üç asırdır yaşanan imânî ve itikadî sarsıntıların bertaraf edilmesi, hurâfe ve bid’at bataklığından nesillerin kurtarılması, Kur’ân’ı doğru anlamak, onun en büyük tefsiri olan Efendiler Efendisi sallallahu aleyhi ve sellem’in hayatı olan sünnet-i seniyyeyi hayatımıza hayat kılmakla mümkün olacaktır.
Işık yayınları tarafından yayımlanan ve Prof.Dr. Muhittin Akgül tarafından kaleme alınan 99 SORUDA KUR’ÂN-I KERÎM, Kur’ân İklimine Seyahat isimli kitap tereddütler çağının Kur’ân’la ilgili sorulara getirdiği tatmin edici ve anlaşılır cevaplar veriyor.
Kur’ân’ı çağın ve neslimizin idrakine bir kez daha sunmaya çalışan bu mütevazı çalışma 12 bölümden oluşuyor. Bu bölümlerde yer alan kadim ya da güncel birçok soruya yine Kur’ân’ın mâkuliyeti ve mantıkîyeti içerisinde cevap veren yazar, bazı art niyetli soruların tarihi ve güncel kaynaklarını da cevapların içerisinde belirtmeyi ihmal etmemiş.
Kur’ân’ın tanımı ve diğer isimleri, vahiy ve vahiyle ilgili merak edilen bazı konular, âyet ve sûreler, Kur’ân’ın bir kitap haline getirilmesi ve çoğaltılması, Kur’ân’ın dil ve üslup özellikleri, mûcizeliği, korunmuşluğu, muhtevası, evrenselliği, tefsiri, okunması ve okuma adâbı gibi pek çok konuda sorulmuş 99 soruya cevap veren kitap, Kur’ân’ı daha yakından tanımak isteyenler için önemli bir başvuru kaynağı.