Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr.
Mehmet Görmez, 100 bin Türk
hacı adayına ortak dua yaptırdı. Duaya
hacı adayları gözyaşlarıyla eşlik etti. Dilleri, renkleri farklı ama gönülleri aynı imanla çarpan milyonlarca hacı adayı
Arafat’ta bir araya geldi. Önceki gün öğle saatlerinden itibaren başlayan intikaller sabah saatlerine kadar sürdü.
Hacı adaylarının çok büyük bir b
ölümü geceyi Arafat olarak nitelendirilen Cebeli Rahme Dağı’nın etrafına kurulan çadırlarında geçirdi. Vakitlerini dua ederek ve Kur’an okuyarak geçiren hacı adayları sabah ezanlarıyla başlayan toplu programlara katıldı.
HAFIZLAR KURANLA MEST ETTİ
Türk hacı adaylarının bulunduğu alanda kurulan çadır mescitte öğle vaktine kadar
Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in de katıldığı bir program yapıldı.
Ramazan ayındaki
iftar programlarından seslerine aşina olduğumuz Türkiye’nin en seçkin hafızları ve imam hatipleri okudukları Kur’an’lar ve ilahilerle dinleyenlerimest etti. Prof. Görmez ilk olarak hac ve Arafat vakfesinin önemine değindi.
GÜNAHLARDAN GÖZYAŞIYLA SIYRILIN
Görmez, “Arafat günahları
itiraf etme yeridir. Bütün günahlardan sıyrılıp gözyaşlarıyla arınmaktır. Ayrılıkları kalpten silip atmak, iyilik yolunda yarışmaktır. Gönüller arasında eşitlik ve kardeşlik köprüleri kurmaktır. Arafat birmahşerdir. Ölüm elbisesini giymiş, sorguya hazır vaziyette Yüce Yaratıcı’ya yönelmek için toplanmaktır” dedi.
ARAFAT TEKBİRLERLE İNLEDİ
Programa verilen aranın ardından tüm hacı adayları ikini namazını cem ederek kıldı. Namazın ardından Arafat’ta bir gelenek haline gelen toplu dua programına geçildi. Duayı bu yıl Diyanet İşleri Başkanı Görmez yaptı. Dua yapılırken gözyaşları adeta sel oldu. Arafat meydanı tekbirler ve salavatlarla inledi.
SIRADA MİNA VAR
Güneşin batmasıyla Arafat’tan Müzdelife’ye nakiller başladı. Buraya ulaşan hacı adayları önce
akşam ve yatsı namazını cemederek kıldı. Sonrasında ise
Mina’daki Cemarat bölgesinde
şeytan taşlamak için taş topladı. Vakfesini yapıp gece yarısına doğruMina’daki Cemerat bölgesine geçti. Yoğunluk nedeniyle araçlarla çok
vakit alması yüzünden hacıların çok büyük bir bölümü yaklaşık 5 ile 7 kilometre arasındaki yolu yürüyerek katetti. Şeytan taşlamanın ardından hacı adaylarının çok büyük bir bölümü bugün
kurban kesip ziyaret tavafı ve traş olduktan sonra hacı olmuş olacak.
Hac kalbin en büyük eylemidir
Arafat’ta bir gelenek haline gelen toplu dua programını bu yıl Diyanet İşleri Başkanı Prof. Mehmet Görmez yaptı. Görmez, “Haccetmek, hacı olmak büyük bir sınavdan, derin bir çileden geçip azgın bir ateşte pişerek eşsiz bir tanıklığın kıyısına varmaktır. Hac büyük bir niyetin karara, büyük bir kararın büyük bir eyleme dönüşmesidir. Hac kalbin en büyük eylemidir” dedi.
KÂBE’NiN ÖRTÜSÜ DEĞiŞTiRiLDi
Milyonlarca hacı adayı Arafat’ta hacı olmayı beklerken
Kâbe’nin örtüsü sabahın ilk saatlerinde değiştirildi. Kâbe’nin örtüsü her yıl geleneksel olarak arefe günü hacı adayları vakfedeyken değiştiriliyor. Kâbe’nin ilk kez ne zaman örtüldüğü konusunda kesin kayıtlar olmasa da Hz. İsmail’in torunu Adnan bin Ad tarafından Kâbe’nin yarıya kadar örtüldüğü biliniyor.16 parçadan oluşan örtünün yerden yüksekliği 14metreyi, genişliği ise 46 metreyi buluyor. 240 kişinin dikiminde çalıştığı bir Kâbe örtüsününmaliyeti 4.5 milyon doları (yaklaşık 8milyon lira) buluyor.