Kullanılan 300 kelimenin tarihi 5 bin yıla dayanıyor

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Kasım 19 2015
Kullandığımız birçok kelimenin de 5 bin yıl önce yaşayan insanlar tarafından kullanıldığını tespit edildi.
Kullanılan 300 kelimenin tarihi 5 bin yıla dayanıyor

Kültepe Kaniş Karum Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, 5 bin yıl öncesine dair çok sayıda çivi yazılı tabletler bulduklarını açıklayarak, bugün kullanılan birçok kelimenin de 5 bin yıl önce yaşayan insanlar tarafından kullanıldığını tespit ettiklerini belirtti.

Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, kira, emlak, gebermek, aşar-öşür, devir, din, siftah, mazbata, emsal gibi yaklaşık 300 adet kelimenin 5 bin yıl önce insanlar arasında konuşulduğunu aktardı. 

Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, sadece Anadolu değil, Mezopotamya, Suriye’nin de 5 bin yıllık tarihine ışık tutacak bilgilere Külte Kaniş Karum höyüğündeki kazılarda ulaştıklarını ifade etti. Bugüne kadar kazılardan 25 bin çivi yazılı kil tablet bulduklarını aktaran Prof. Dr. Kulakoğlu, bu kazılarda çıkan tarihi eserlerin, tarihi kayıtların ne bir saraya, ne de bir krala ait olmadığını tamamen o dönemde yaşayan insanların kendi arasındaki işlemlerle ilgili olduğunun altını çizdi. 

TABLETLERDEKİ YAZININ GENEL KONUSUNU EKONOMİ OLUŞTURUYOR
Kulakoğlu, bugün bir işletmede, bir tüccarın muhasebe bölümünde olan bütün ticari belgelerin 5 bin yıl öncede tüccarların elinde olduğunu tespit ettiklerini belirtti. Prof. Dr. Kulakoğlu, şu bilgileri verdi: “Bugüne kadar 25 bine yakın tablet çıkarıldı ve turizme kazandırıldı. Doğal olarak bu tabletlerin içerikleri zengin konulara sahip. Bizim için önemli olan şu. UNESCO listesine girmesindeki en önemli etki bunların herhangi bir sarayın, kralın arşivleri olmamasıdır. Bu tabletler bugün bizim Kayseri’deki gibi özel tüccarların arşivleridir. Bugün ticari firmada, muhasebe arşivinde ne buluyorsanız bizim Kültepe’deki tüccar evlerinde bu konularda arşivler var. Tüccar arşivinde ne olur. Ekonomik anlamda ticari konular olur. Alacak, borç, kredi, faiz, ödemeler olur.

Bazen cezalar olur. Bugünde aynı şekilde firmanın muhasebesinde var. Bunların yanında şunları öğreniyoruz. Burada kara geçen her tür

Bu haberler de ilginizi çekebilir