Erzurum Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin düzenlediği, küçükbaş hayvancılığın sorunları ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı 'Doğu Anadolu Projesi (DAP) Çalıştayı' Erzurum'da yapıldı.
Hayvancılığın en önemli girdisinin ot ve su olduğunu ifade eden DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, Türkiye'deki küçükbaş hayvan varlığının yüzde 26'sının bu bölgede olduğunu, büyükbaşta ise bu oranın yüzde 21-22 civarlarında söyledi.
Bölgenin en büyük potansiyelinin meralar olduğunu ve insanların geçim kaynaklarına bakıldığında hayvancılık öne çıktığı için tarım ve hayvancılığa ayrıca odaklandıklarını vurgulayan Başkan Demir, "Sektöre ilişkin müdahale alanı olarak sırasıyla hayvancılıkta fiziki altyapının iyileştirilmesi, damızlık canlı hayvan ihtiyacı, mesleki eğitim, son olarak değer zincirini oluşturmaktı." diye konuştu.
"Hayvancılıkta gelişme sağlayabilmek için ilk önce yem bitkisi üretmek ve tarıma elverişli alanları suyla buluşturmak gerekiyordu. Bu amaçla küçük ölçekli tarımsal sulama projelerini destekledik." diyen Başkan Demir, şu ifadeleri kullandı: "Bölgede meraya dayalı hayvancılık yapıldığı için hayvanların su ihtiyaçlarını karşılamak üzere Hayvan İçme Suyu Gölet projesini devreye soktuk. 2014'de başlattığımız bu proje kapsamında 2015 yılı sonu itibariyle 45 HİS Gölet yapımı ve 29 adet Bakım onarım için toplam 9,6 milyon TL finansman desteği sağlanmış olup, 2016'da 35 proje desteklenecektir. Bu proje 2018 yılına kadar devam edecek. Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların temiz su ihtiyacını karşılamak için 2015 yılında 5400 tane sac sıvat, 3630 tane de beton sıvat olmak üzere 9 bin 30 adet sıvat dağıtımı yaptık. Bu sene de devam edeceğiz. Bölge çiftçisinin mesleki becerisinin artırılması amacıyla bölgedeki veteriner ve ziraat fakültelerinin fiziki altyapılarının iyileştirilmesi için toplam 10 milyon lira kaynak aktardık. Bu amaçla bölgede 3 adet (Elazığ, Van ve Erzurum) Çiftçi Eğitim Merkezi kurulumunu destekledik."
Değer zincirinde, çiftçilerin üretmiş olduğu hayvanları bölgede paraya dönüştürmek için ruhsatlı canlı hayvan pazarlarının kurulumunu desteklemeye başladıklarını dile getiren Demir, 2016 yılında DAP bölgesinde 13 adet canlı hayvan pazarını hizmetine açmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Demir ayrıca, bu pazarların hemen yanına kesimhane kurarak bölgeden çanlı hayvan sevkiyatı yerine karkas et ticareti yapılması halinde bölgede daha fazla katma değerin kalmasını sağlamış olacaklarını kaydetti.
Bölgedeki hayvan barınaklarının iyileştirilmesi gerektiğinden söz eden Başkan Demir, bu barınakların amaca uygun, düşük maliyetli, prototip olması gerektiğini vurguladı. Demir, "Böyle bir proje getirirseniz destekleyebiliriz. Bizim için şunlar olmazsa olmazlarımız diyebileceğiniz fiziki altyapıların iyileştirilmesi, sabit mekanlar, banyoluk, yapağının değerlendirilmesi gibi konularda projeniz varsa destekleyebilir, uygulamaya koyabiliriz." dedi.
CİHAN