Baş
bakan Yardımcısı ve
Devlet Bakanı Ali
Babacan, Kredi
Garanti Fonu'nun (KGF)
kriz sebebiyle sıkıntıya giren
küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) pazarlarını kaybetmemesi için kurulduğunu söyledi.
Hazine ile Kredi Garanti Fonu KOBİ'ler ile El Ele Büyümek Destek Paketi Protokol
imza töreni
TOBB ETÜ Üniversitesi'nde yapıldı. Törende Kredi Garanti Fonu kurulması sürecini anlatan Babacan,
bankaların ellerinin rahatlaması, KOBİ'lerin
finansman rahat ulaşması için önemli bir
protokol imzalandığını belirtti. Kalıcı ve sürdürülebilir bir yapı kurmak istediklerini kaydetti ve bankaların KGF'ye ortak olarak girmesini sağladıklarını dile getirdi. Finans, reel ve kamunun temsil edildiği bir yapı kurduklarını aktardı. Dört başın rızasıyla reel, finans sektörü,
KOSGEB ve Hazine rızasıyla yürüyecek ortak
akıl ürünü kararlar alacak yapı oluşturduklarını vurguladı.
Kredi Garanti Fonu'nun ekonominin çok önemli kurumlarından birisi haline geldiğini söyleyen
Başbakan Yardımcısı Babacan, bu kuruluşun çok farklı formatlarda çok farklı protokoller çerçevesinde uluslararası kuruluşlarla da protokollere imza atabileceğine dikkat çekti. Fonu, yeni doğan bebeğe benzeten Babacan, kendi ayakları üzerinde durup yürüyene kadar hükümet, bankalar ve TOBB ile eksik ve sıkıntıları yakından izleyeceklerini dile getirdi.
Babacan, KGF'nin KOBİ'lerin potansiyelinin korunması çok önemli olduğunu söyledi. "İşi garanti olan pazarı olan ancak kriz sebebiyle geçici olarak sıkıntıya giren KOBİ'lere
destek çıkmayı hedefliyoruz." diyen
Başbakan Yardımcısı,
Türkiye'nin küresel krizde en ufak sorumluluğu bulunmadığını belirtti. Krizin, bazı ülkelerin
hesap kitaplarını yapamaması popülist davranmaları sebebiyle çıktığını aktardı. Dünyayı etkileyen krize karşı işletmeleri korumak zorunda olduklarını kaydeden Bababacan, "5-10 yıldır sıkıntı çeken firmaların derdine derman olmayacak KGF. Kriz sebebiyle sıkıntıya giren KOBİ'lerin elinden tutmak yardımcı olmak için kurulmuş bir sistemdir. Pazarları da kaybetmemek bizim için çok önemli. Oluşturulacak
kredi 10-12 milyar. 10 milyar
stok miktardır. 2 yıllık protokol yapıyoruz ve ödeyen geri kullanacağı için bunun iki misli bir akım olacaktır. Rakam daha yükselecek." bilgisini verdi.
Hazine'nin kredilere yüzde 65 oranında kefil olacağını bankaların üzerinde yüzde 35 risk kalacağını kaydeden Babacan, bugün itibariyle düğmeye basılsa bile KGF'nin Hazine'nin vereceği 1 milyar liraya 9 ay sonra ihtiyaç duyacağını, onun için
bütçe açığına etkisi olmayacağını ifade etti. Babacan, "KOBİ'lerin aldıkları kredilerde sıkıntı yaşanırsa Fon o zaman yüzde 3-4 destek olacak. Yaklaşık 10 bin banka şubesi başvuru merkezleri olacak." diye konuştu.
22 BİN KOBİ FAYDALANCAK
Sanayi ve
Ticaret Bakan Nihat
Ergün ise KGF ile sermayesi düşünüldüğünde şirketlere 12 milyar lira kullandırılacağına işaret etti. Fondan 22 bin KOBİ yararlandırılacağını kaydeden Ergün, KGF'nin finansman açısından rahat bir nefes aldıracağına işaret ederek, AR-GE ve inovasyon için de desteklerin devam edeceği müjdesini verdi.
KOBİ'lerin ekonominin mihenk taşı olduğunu söyleyen TOBB Başkanı
Rifat Hisarcıklıoğlu da içinde bulundukları finansmana erişim problemini çözmek gerektiğini dile getirdi. Kurulan fonun KOBİ'lerin finans kuruluşlarına karşı teminat garantisini sağlayarak finansmana ulaşmasının önünü açacağını söyleyen Hisarcıklıoğlu, "2008 sonunda 84 milyar lira olan KOBİ kredileri bu yılın ağustos sonunda 80 milyar liraya düşmüştür. Nakdi kredi müşteri konumundaki KOBİ sayısı ise 1 milyon 391 binden, 1 milyon 217 bine gerilemiştir.
Hükümetin olumlu yaklaşımı ile 1 milyar lira kamu kaynağı ile 10 milyar lira kredi hacmi sayesinde çok daha fazla KOBİ finasmana ulaşacak. Üretim, istihdam ve ihracat devam edecek." şeklinde konuştu.
Hisarcılıoğlu, kamunun kaynağının etkin şekilde kullanılması için bazı kıstaslar getirildiğini kaydederek, "30 Haziran 2008 öncesi 2 yıl içinde takibe düşmüş ve vadesi geçmiş borcu bulunmayan KOBİ'ler yararlanacak. Yararlanıcı başına 1 milyon lira risk grubundakilere 1,5 milyon lira limit belirlenmiştir. Askeri 6 ay azami 4 yıl kullandırılacak. Kredi riskinin yüzde 65'ini Hazine garantörlüğünde KGF tarafından kefalet sağlanacak, 35'i bankalar tarafından karşılanacak." dedi.
KOSGEB Başkanı Mustafa
Kaplan, son yapılan kredi
destek paketiyle KOBİ'lere 2,7 milyar lira kaynak imkanı sunduklarını söyledi. KGF protokolüyle bunun daha da artacağına işaret etti.
Türkiye Bankalar Birliği Başkan Vekili Varol Ciliv, 20 bankanın 80 milyon lira kaynak oluşturmayı taahhüt ettiğini dile getirdi. Kredi Garanti Fonu Yönetim kurulu Başkanı Faik
Yavuz, yapılan anlaşmayla KGF'ye 1 milyar lira kaynak aktarılıp 10 milyar lira kaynak oluşturulacağını söyledi. Yavuz, bu kaynakla 20 bin KOBİ'nin destekleneceğini ifade etti.
Konuşmaların ardından 12 milyarlık kaynak oluşturacak imzalar atıldı. Törene Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı,
Merkez Bankası Başkanı
Durmuş Yılmaz,
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı
Tevfik Bilgin ile Kredi Garanti Fonu'nda yer alan 20 bankanın temsilcileri katıldı.
(CİHAN)