Kriz yok ama siz yine de kalın giyinin, nohutla fasulye tüketin

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Cuma, Ekim 5 2018
Alnus Yatırım, yüksek enflasyon ortamında yurttaşa önerilerde bulundu: Evde kalın giyecekle oturun, bütün petekleri yakmayın. Nohut, fasulye tüketin.

Eylül ayı enflasyon verilerine göre tüketici fiyatları aylık yüzde 6.3 artarken son 1 yıllık tüketici enflasyonu yüzde 24.5 oldu. Tüketici Fiyat Endeksi verileri dahilindeki 407 ürünün bir yıllık analizini yapan Alnus Yatırım, ‘yeni neslin böyle enflasyon görmediğine’ işaret etti ve ‘ultra zenginler’ haricindeki yurttaşlara esprili bir dille şu tasarruf önerilerinde bulundu:

-Enflasyon sermayenizi eritirken, daha fazla açılmayın. Devir tasarruf devri.

-Neredeyse her ay başı zamlanan doğalgaz ve elektrik kullanımında daha dikkatli olunmalı. Evde kalın giyecekle oturmak in, bütün petekleri yakmak out. Kömüre döneriz diyenlere hatırlatma: Son 1 yılda fiyatı yüzde 50 arttı.

-Geçen yılki gibi uçakla yurtdışına gidip bir haftadan uzun bir tur yapmayı planlıyordunuz. Yapmayın. Sadece uçak bileti yüzde 192 arttı. Uçak bileti alacağın o parayla uçak şirketinin hissesini al sen de bu fahiş kârdan faydalan.

Zeytinyağı yiyin

-Yurtdışı bir haftalık paket turların yüzde 60 artması ile artık yurtdışı tatili de hayal olmuş gibi. Yurtiçi otel ücreti de yüzde 60 artışla fiyatı artanlar listesinin ilk sıralarında yer aldı. Akraba yazlıkları listesini çıkarmak mantıklı olabilir. Bir yılda yüzde 23 artan yurtiçi turları sanki daha bir cazip.

-Bu zamlarla evlilik de artık zorlaştı. Son bir yılda kombinin fiyatı yüzde 117 arttı. Beyaz eşya grubundan; ocaklar yüzde 78, fırında yüzde 75, çamaşır makinesinde yüzde 68 fiyat artışı yaşandı. Yatak odası takımı yüzde 53 arttı. Altın ve mücevherat fiyatlarında görülen yüzde 65 artış sonrasında piyasada sahte altın artışına dikkat.

-Gıda ve alkolsüz içecek yıllık enflasyonu Eylül 2018’de yüzde 20.8 ile son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Şampiyon yüzde 120 ile karpu

Bu haberler de ilginizi çekebilir