Kriz 'dikenli hıyarı' vurdu 1,5 liraydı, şimdi çöpe gidiyor

Kriz 'dikenli hıyarı' vurdu 1,5 liraydı, şimdi çöpe gidiyor

Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi gerilimin tarım sektörüne etkileri her geçen gün artıyor. Yaş sebze meyve ihracatı durma noktasına gelirken Antalya'da direkt olarak Rusya pazarına yönelik üretimi yapılan 'dikenli hıyar' ise depolarda ve çiftçinin elinde kaldı. Krizden önce ortalama 1,5 liraya satılan ürün iç pazarda alıcısı olmadığı için çöpe dökülüyor.

Türkiye'nin yaş meyve ve sebze ihracatında son yıllarda en çok büyüyen pazarlarından olan dikenli hıyar, Rusya, Ukrayna, Belarus, Balkan ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinde tüketiliyor. İç pazarda alıcısı olmayan az miktarda turşucular tarafından kullanılan dikenli hıyarın en büyük pazarı yüzde 90'la Rusya'da bulunuyor. Özellikle Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde üretimi yapılan dikenli hıyar hasat zamanı Rusya ile yaşanan krizden en büyük darbeyi aldı. Rusya'ya gönderilen TIR'lar alıcı bulmazken ihracatçılarda ürünü satacak müşteri bulamıyor. Depolarda bekleyen ürünlerin bazıları çöpe dökülürken çareyi iç pazarda arayan üretici ise ürünü 10 kuruşu bile alıcı bulamıyor. Gazipaşa Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Ali Sönmez, yaşanan krizin ardından son 3 gündür dikenli hıyar piyasasının kurulmadığını söyledi. Şuanda alım satımın olmadığına dikkat çeken Sönmez, "Turşucular var onlar alıyor. Kimi çiftçimiz söküyor. Ortalama günlük 40 TIR civarı gidiyordu. Buda bin ton yapar. Rusya krizi olmadan önce 1.40-1.60 lira arasında alıcı buluyordu. Şimdi ise piyasada alan yok. Çoğu çöpe döküyor. Şuan ürünün bol çıktığı zaman." dedi.

"İHRACAT DURDU, ÇÖPE DÖKÜYORUZ"

Gazipaşa'da dikenli hıyar ihracatı yapan Fuat Berber, ürünlerin kaldığını, ihracatın tamamen durduğunu söyledi. Halde çok cüzi paralara satıldığını ya da çöpe döküldüğünü anlatan Fuat Berber, daha önce en az 1.30 liraya ihracata giden üründe şuan fiyat olmadığını söyledi. Rusya'daki tanıdıklarıyla görüştüğünü anlatan Berber, daha önce giden mallarında hala satılmadığını orada da alım gücünün azaldığını ifade etti. Dikenli hıyarı pazarlayacak başka pazar olmadığına dikkat çeken Berber, "Sadece Rusya'ya satılıyor bu da bizim en büyük şansızlığımız. Yılbaşı işlerimizin en yoğun olduğu dönemdi." dedi. Berber, suanda 5 kuruşa dahi satmaya çalıştıklarını belirtti. Şanlıurfa'ya TIR gönderdiğini ifade eden Berber, 20 kuruşa alıcı bulamadığını anlattı.

"İŞÇİLERİMİ EVLERİNE GÖNDERİYORUM"

Yaşanan krizden dolayı ihracat yapamadıklarını belirten Fuat Berber, bunun işçilerine de yansıdığını söyledi. Mecburan işçilerin işlerine son vermek zorunda kaldığını söyleyen Berber, 3-5 gün daha bekledikten sonra kalan işçileri de göndereceğini ifade etti. Berber, bu zamana kadar krizin aşılmasını umut ettiklerini ancak olmadığını söyledi. Berber, bir dönüm tarlanın 5 bin lira masrafı olduğunu kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Kriz 'dikenli hıyarı' vurdu 1,5 liraydı, şimdi çöpe gidiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER