Kriz daha büyürse Türkiye'nin kapısındaki yaptırım tehditleri neler?

Okuma Süresi 3 dkYayınlanma Perşembe, Ağustos 2 2018
Türkiye'yi Brunson ve S-400 krizleri nedeniyle yaptırım uygulamakla tehdit eden ABD, Gül ve Soylu'yu hedef alan hamlesiyle ilk adımı attı. Peki ABD'den yeni yaptırım kararları gelebilir mi? Dört soruda derledik.
Hayata geçirilen yaptırımlar neler?

ABD'nin Türkiye ile ikili ilişkilerde gerilime neden olan kriz sürecinde hayata geçirdiği ilk yaptırım Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yönelik oldu.

ABD Hazine Bakanlığı, "Brunson'ın tutukluluğundan" ve "Türkiye'nin yaptığı ciddi insan hakları ihlallerinden" sorumlu olan kurumlarda oynadıkları roller gerekçesiyle Gül ve Soylu'nun ABD'deki mal varlıklarını bloke ederken, ABD'lilerin her iki bakanla "ticari işlem gerçekleştirmelerini de genel itibarıyla" yasakladı.

Hazine Bakanlığı, Gül ve Soylu'nun, ABD'deki Küresel Magnitsky Yasası'na dayanan ve 21 Aralık 2017'de yayımlanan "Yolsuzluk ya da ciddi insan hakları ihlallerine karışan kişilerin mal varlıklarının bloke edilmesi" adlı başkanlık kararnamesi çerçevesinde hedef alındığını açıkladı.

Kararın ardından iki bakanın da bu ülkede herhangi bir mal varlıklarının olmadığını açıklaması, ABD'nin hamlesini sembolik bir mahiyette bırakıyor. Ancak ABD'nin bir NATO müttefikine ilk kez böyle bir yaptırım uygulaması, tarihi bir adım olarak görülüyor.


ABD'nin Gül ve Soylu ile ilgili kararı, Trump yönetiminin Türkiye'ye yaptırım uygulanması hâlinde hedef alınacak kişi ve kurumların listesini hazırladığına dair iddianın ardından geldi. Bloomberg'in haberinde, yaptırımların, dünyanın herhangi bir yerinde insan hakları ihlalleri ya da yolsuzluğa karışmış kişi, şirket ya da kurumların ABD hükümetince hedef alınmasına olanak tanıyan Küresel Magnitsky Yasası kapsamında uygulanmasının planlandığı belirtildi. Bu yasa, hedef alınan kişi, şirket ya da kurumların ABD'deki varlıklarının bloke edilmesi, seyahat engeli ve ABD'lilerle iş yapılmasının yasaklanması gibi yaptırımları içeriyor. Söz konusu yaptırımlardan sey

Bu haberler de ilginizi çekebilir