İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 7 Mayıs'ta düzenlenen genel seçimin ardından bugün parlamentonun resmi açılış törenine katılarak, yeni İngiltere hükümetinin programını okudu. Elizabeth'in gündeminde, genel seçimlerde zafer kazanan Muhafazakar Parti'nin seçim öncesi planladığı, İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği referandumu, gelir vergisi, istihdam ve hükümet yardımları vardı.
İngiltere'de 7 Mayıs'ta düzenlenen genel seçim sonucu, 331 milletvekilini parlamentoya göndererek tek başına iktidara gelen Muhafazakar Parti'nin, hükümet programını okumak için Kraliçe 2. Elizabeth, parlamentonun açılış törenine katıldı. Elizabeth, İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Westminster'daki tarihi parlamento binasına, Buckingham Sarayı'ndan atlı arabasıyla gitti. Parlamento'nun Lordlar Kamarası'nda konuşma yapan Kraliçe'ye, eşi Edinburgh Dükü Philip, kraliyet tahtının ikinci varisi Galler Prensi Charles ve eşi Camilla da eşlik etti.
İNGİLTERE, AB ÜYELİĞİNE REFERANDUMLA KARAR VERECEK
Genel seçim sonrası, yeni hükümetle birlikte parlamentonun yeni yasama yılı resmi olarak başladı. Başbakan David Cameron'un liderliğindeki Muhafazakar Parti'nin yeni hükümet programını okuyan Kraliçe 2. Elizabeth'in gündeminde ise İngiltere'nin AB üyeliği üzerine hazırlayacağı referandum planı dikkat çekti.
Kraliçe'nin okuduğu hükümet programına göre, 2017'nin sonuna kadar gerçekleşmesi planlanan İngiltere'nin AB üyelik referandumu için Muhafazakar Parti, iktidarının ilk yılında referanduma yönelik bir yasa çıkartacak.
İSKOÇYA, GALLER VE KUZEY İRLANDA'YA DAHA FAZLA YETKİ
Hükümet programında, azınlıklara parlamentoda daha fazla yetki sağlanması ise öne çıkan bir diğer başlık oldu. Buna göre, Birleşik Krallık'taki İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda temsilcilerine, parlamentoda daha fazla yetki sağlanacak. Tarihinde ilk defa İskoçya'nın 59 seçim bölgesinden 56 milletvekilini parlamentoya gönderen İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) başarısının bu konuda etkili olduğu düşünülüyor. Ayrıca İskoçya Parlamentosu'nun da ülkenin vergi kararlarında yüzde 40, kamu harcamalarında ise yüzde 60 söz sahibi olacağı, onaylanmış oldu.
Öte yandan, İngiltere'de gelecek 5 yıl içinde, 30 saatin altında asgari ücretle çalışanların gelir vergisinden muaf tutulması, İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin (NHS) 2020 yılına kadar hizmetini 7 güne çıkarması, ülke ekonomisi ve daha çok istihdam sağlanacak yeni iş alanları, yeni göçmen yasalarının oluşturulması da hükümet programı arasında bulunan konu başlıkları arasında yer aldı.
CAMERON AVRUPA TURUNA ÇIKACAK
Başbakan ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron bugünden sonra İngiltere'nin yeni AB reformlarına yönelik, başta Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Françoise Hollande olmak üzere AB liderleriyle temaslara geçeceği bir Avrupa turuna çıkacak. CİHAN