Kozan Belediyesi, 'Taşınmaz Kültür Varlıklarının Turizme Kazandırılması Projesi' kapsamında başlattığı Coğrafi ve Kent Bilgi Sistemi'ni (CBS) uygulamaya koydu.
Kozan Belediyesi Basın Bürosu'ndan yapılan açıklamada, yaklaşık bir yıl önce özel donanımlı araçlarla ilçe merkezindeki 15 mahallede toplam 2 bin 577 cadde ve sokakta, 360 derecelik açıyla 3 boyutlu yapılan çekimlerin işlenerek internet üzerinden vatandaşların kullanımına sunulduğu belirtildi. Coğrafi Bilgi Sistemini (CBS) ve 360 derece panoramik çekimleri bölgede kapsamlı bir şekilde uygulayan tek belediyenin Kozan Belediyesi olduğu; web ve mobil uygulamalar aracılığıyla dünyanın herhangi bir noktasından ilçenin 2015 yılı uydu görüntülerine ulaşılabileceği bildirildi. CBS ile vatandaşların cadde ve sokakların 360 derece panoramik görüntüsüne, imar durumuna, taşınmaz varlıklarının ada ve parsellerin konumuna, numarataj (adres) bilgilerine, mahalle muhtarı ve mahalle bilgilerine, nöbetçi eczanelere, hastane, sağlık ocakları, eczane, okul ve diğer kamu kurumlarının adreslerine ve ilçe hakkında daha birçok bilgiye ulaşabileceği ifade edildi.
Sağlıklı bir kentsel planlama yapılabilmesi için gelişen bilgi sistemleri teknolojisinin belediyeler tarafından etkin şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Kozan Belediye Başkanı Musa Öztürk konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Amacımız gelişmiş iletişim teknolojileri aracılığı ile Kozanımızın tanıtımını başarılı bir şekilde yapmak, ilçemize daha fazla ziyaretçi çekmek ve vatandaşımızın hizmet sağlayıcılarla buluşmasını kolaylaştırmaktır. Kozan Kalesi, Anavarza, Karasis Kalesi, Tarihi Roma Köprüsü, Bedesten gibi taşınmaz kültür varlıklarımızın basit alt yapı çalışmalarını tamamladık ve Türkçe-İngilizce tabelalandırmalarını yaptık. Şehir merkezi dışında bulunan, tarihi ve turistik değeri olan Anavarza, Horzum, Dağılcak gibi kırsal mahallelerimizde 50 km'lik çekim yaptık. Alparslan Türkeş Parkı, Arıkan Konağı, Battal Gazi Zindanı, Bedesten, ÇÜ Kozan Kampüsü, Keşiş Mağarası, Kozan Kalesi, Küçük Cami, ve Yapıcı Konağı gibi yerlerin iç ve dış mekan çekimlerini tamamladık. Evinde bilgisayarı, elinde akıllı telefonu olan herkes artık ilçemizin binlerce yıllık tarihine ve 2015 yılı uydu görüntülerine birkaç tuşla ulaşabilecekler. Belediyemizin kurduğu CBS bölgemizde bu anlamda yapılmış en önemli teknolojik altyapı çalışmalarından biri olup tüm il ve ilçe belediyelerine örnek oluşturacak boyuttadır." CİHAN