Uzmanlar, Türkiye'deki 30 yıllık aşı takviminin bozulduğunu belirterek kızamık ve verem gibi hastalıkların yeniden görülmeye başlayabileceği uyarısında bulunuyor. Ayrıca yok edilen bulaşıcı hastalıkların yeniden artmasıyla aşı takviminin demografik yapısının da değişeceğine dikkat çekiyorlar.
30 yıldır görülmeyen kızamık bu yıl görüldü
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Genel Sekreteri Dr. Tuna İman, "Farklı bir iklimden geldikleri için bizde görülmeyen onlarda görülen hastalıkların görülmesi mümkün. Özel sağlık hizmetleri mutlaka verilmeli ve bunlar sistematik olarak takip edilmeli. Eğer Suriyelilerin salgın hastalıkları konusunda duyarsızlık devam ederse, Türkiye'deki hastalık listeleri değişebilir. Kolay bir şekilde bulaşabilen tüberküloz (verem) vakaları ortaya çıkabilir" ifadelerini kullanıyor.
Türkiye'de 30 yıldır görülmeyen kızamık hastalığının Suriyeli göçmenlerin ülkeye kontrolsüz alınmasıyla birlikte yeniden baş gösterdiğini belirten Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Savan Günay, "İlmik ilmik 30 yıldır yaptığımız aşı takvimimiz bozuldu" uyarısında bulunuyor. Kızamık hastalığının yeniden hortlamasıyla ülkemizde yaşayan çocuklara iki defa kızamık aşısı uygulanmaya başlandığını vurgulayan İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü Genel Sekreteri Dr. Tuna İman ise "Sağlık güvenliği oluşturmadan alınan Suriyeli mültecilerden bulaşan salgın hastalıkların hızlı biçimde artmasının olumsuz etkileri görülecektir" diye konuşuyor.
Ayak ve ağız hastalığının önü alınamıyor
Prof. Savan Günay, "Aşılanmayan Suriyeli çocuklar, ülkemizdeki aşılanan çocukların da bağışıklık sistemlerini bozdu. İlk olarak Batı Şeria ve Gazze'den kontrolsüz geçişle el, ayak ve ağız hastalığı görülmeye başlandı. Bakanlık o dönemde bir dizi önlem almaya başlamıştı ancak daha sonra takip bırakıldı. Sonra Suriye'ye kapıların açılmasıyla olay kontrolsüz bir hale geldi" diyor.
CİHAN