Konya Ticaret Odası (KTO)'nın hazırladığı Konya Ekonomi Raporu'na göre şehirdeki üniversite öğrenci sayısı 102 bin 372'ye ulaştı. Bu veriye göre, Konya en çok üniversite öğrencisi bulunan 4. şehir durumunda.
KTO'nun yıllık olarak yayınladığı raporda, Konya, Türkiye ve Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler ve gelecek beklentileri ile Konya'nın sosyo-ekonomik verileri yer aldı. 2014 Konya Ekonomi Raporu'nda, Konya'nın sosyo-ekonomik durumu; Demografik Yapı ve Sosyal Kalkınma, Makroekonomik Göstergeler Ulaşım ve Haberleşme Altyapısı, Konya'nın Projeleri, Konya'nın Swot Analizi başlıkları altında incelendi. Konya Ekonomi Raporu, yüzlerce kurum ve kuruluştan; nüfus, eğitim, kültür-sanat, turizm, hayvancılık, tarım, enerji, dış ticaret, iletişim, ulaşım, istihdam, sağlık, yatırımlar ve ekonomi alanlarında alınan verilerin Türkiye karşılaştırmaları yapılarak hazırlandı.
KTO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk, "Konya'nın sosyo-ekonomik hayatına ışık tutacak 'Konya Ekonomi Raporu 2014' adlı çalışmayı kamuoyu ile paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu çalışma ile büyük hedefleri olan Konya'nın sosyo-ekonomik fotoğrafını çekerek, şehrimizin ve ülkemizin ileriye dönük stratejilerine temel oluşturacağını düşünüyoruz." dedi
Ekonomi Raporu'nda yer alan tespitlere göre, Konya 2014 yılı sonu itibariyle 2 milyon 108 bin 808 nüfusuyla Türkiye'nin 7. büyük ili oldu. Şehirdeki üniversite öğrencisi sayısının ise 102 bin 372'ye ulaştığı ve bu sayı ile Türkiye'de dördüncü sırada yer aldığı açıklandı.
MEVLANA MÜZESİ, ZİYARETÇİ SAYISINDA TÜRKİYE ÜÇÜNCÜSÜ
Yapılan araştırmaya göre, Mevlana Müzesi, Türkiye'nin en çok ziyaret edilen 3. müzesi olduğu tespit edildi. Türkiye'de 2014 yılında en çok ziyaret edilen müze ise 3 milyon 57 bin kişi ile İstanbul Ayasofya Müzesi oldu. Bu sıralamada ikinci sırayı 3 milyon 55 bin ziyaretçi ile İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi aldı.
HAVUÇ, VİŞNE, ÇİLEK VE PANCAR EN ÇOK KONYA'DA ÜRETİLİYOR
Organik tarım bakımından Türkiye'de en çok üretimin yapıldığı şehirlerden birinin Konya olduğu vurgulanan raporda, acı bakla ve termiye ürünlerinin tümü bu şehirde üretildiği açıklandı. Ayrıca havuç, vişne, çilek ve pancar üretiminde 81 il arasında ilk sırada yer aldığı belirtildi.
TARIM MAKİNALARI PAZARININ YÜZDE 65'İNE SAHİP
KTO'nun Ekonomi Raporuna göre, Konya, metal işleme alanında Türkiye pazarının yüzde 45'ine, tarım makinalarında kullanılan parçaların ise yüzde 65'lik Pazar payına sahip. Ayrıca, traktörlerde kullanılan parçaların üretiminde ise yüzde 90'lık payı olduğu vurgulandı. Bunun yanı sıra Otomotiv Yan Sanayi sektöründe, birçok marka ve modelin yüzde 70'den fazla parça ve ekipmanının Konya'da üretilebildiği açıklandı. Yılda yaklaşık 15 milyon çift ayakkabı üretimi ile Konya, bu pazarda yüzde 15'lik paya sahip olduğu dile getirildi.
CİHAN