CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Haluk Koç, CHP'nin hiçbir çözümsüzlüğün adresi olmayacağını açıkladı. Süreçte sorumluluk almak dışında başka bir pozisyonu tercih eden siyasi partilerin, takındıkları tavır üzerinden kendi hanelerine çok büyük artılar yazamayacağının siyaseten okunması gerektiğini vurgulayan Koç, "Sandığın sağladığı bu olanağı heder etmemeli Türkiye. Bu çok önemli. Sandık bize bir sonuç verdi. Bu sonuçla, AKP iktidarı döneminde yaşanmış tüm tahribatların giderilmesi açısından bir imkan tanıdı. Ülke ve demokrasi için güçlü bir fırsata dönüştürmenin yolunu açtı." diye konuştu.
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında çalışmasını sürdürürken, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Prof. Dr. Haluk Koç genel merkezde basın toplantısı düzenledi. CHP MYK'nın bugün olağan toplantısını yaptığını ve parti içi ile ilgili bazı kararlar alındığını ifade eden Koç, "17 Haziran, yarın, belediye başkanlarımız ile genel başkanımız bir toplantı yapacak. Yaşanan süreç ile ilgili seçim sonrası değerlendirmelerimizi belediye başkanları ile paylaşacak. 18 Haziran günü il başkanları ile benzer bir değerlendirme toplantısı yapılacak. Pazartesi günü yeni oluşan CHP grubu milletvekilleri ile benzer çerçevede bir değerlendirme toplantısı yapılacak. En geniş çerçevede bu süreçle ilgili değerlendirmelerini genel başkanımız tamamlamış olacak ve sonraki süreci hep birlikte göreceğiz." diye konuştu. 1 yıl ertelemiş oldukları olağan kurultayı 20 Haziran takvimi itibariyle başlatacaklarını ifade eden Koç, "20 Haziran-20 Aralık tarihleri arasında CHP'nin olağan kurultay süreci, ilçelerden, illerden başlayarak önümüzdeki süreçte gerçekleşecek." dedi.
7 Haziran seçimlerine giren tüm partilerin, ilişkilerini, geçmişte yaşanmış çatışmalara, kamplaşmalara göre kurmaması düşüncesinde olduklarını ifade eden Koç, "Bugün milletimizin bizlerden talep ettiği bazı hususlar var. Geleceği şöyle kurun diyor. Kardeşlik ve birlikte yaşama iradesi geliştirin diyor. Demokrasi ve özgürlükler, yolsuzlukların önlenmesi, ekonomik istikrarın sağlanması, hukukun bağımsızlığı, kısacası huzur, barış ve kalkınma üzerine ilişkileri yeniden tanımlayın diyor. Geçmişin çatışmalarını aşın, geleceğe dönük, milletin beklentilerini, birlikte yaşama iradesi ile huzur, barış, kalkınma ekseninde değerlendirin. Buna göre sonuç alınacak bir yola girin telkini var. Kurulacak koalisyonun demokrasi ve refahı önceliyen bir koalisyon olmasını istediğimizi ifade ediyoruz." şeklinde konuştu.
Süreçte sorumluluk almak dışında başka bir pozisyonu tercih eden siyasi partilerin bu takındıkları tavır üzerinden kendi hanelerine çok büyük artılar yazamayacağının siyaseten okunması gerektiğini vurgulayan Koç, "Sandığın sağladığı bu olanağı heder etmemeli Türkiye. Bu çok önemli. Sandık bize bir sonuç verdi. Bu sonuçla, AKP iktidarı döneminde yaşanmış tüm tahribatların giderilmesi açısından bir imkan tanıdı. Ülke ve demokrasi için güçlü bir fırsata dönüştürmenin yolunu açtı. Bu çerçevede ısrarla yürümek gerektiğinin bir kere daha altını çiziyorum. Bu konuda CHP'nin hiçbir çözümsüzlüğün adresi olmayacağını bir kere daha açık ve net bir şekilde ifade ediyorum." açıklamasında bulundu.
Bülent Arınç'ın Kemal Kılıçdaroğlu'nun ifade ettiği 14 maddede çözüm sürecinin bulunmadığını dile getirdiğini belirten Koç, şöyle devam etti: "Çok büyük bir eksiklik dedi. Başlı başına çelişkilerle dolu. Bakıyorsunuz ocak ayına kadar çözüm sürecinin en yılmaz savunucuları, daha sonra böyle bir süreç yoktur, böyle bir toplantı olmamıştır, yaşanan tüm bu yöndeki siyasi olaylar Türkiye'nin gündeminde yoktur diye tavır aldılar. Arınç herhalde burada bir özeleştiri yapmak istiyor. Kılıçdaroğlu'nun ifade ettiği 14 madde içinde 12 Eylül darbe hukukunun tüm kalıntıları ile temizlenmesi, YÖK, siyasi partiler yasası, baraj uygulaması, iç güvenlik yasasında yapılan değişiklikler, makul şüphe ile tüm kişisel hak ve hürriyetleri kelepçeleyen o yasa tasarılarındaki tasarruflara kadar neler yapılması gerektiğini, sonuç olarak bir çözümden bahsediyorsak bu demokratikleşmeden geçer. Hak ve özgürlüklerin tesliminden geçer. Bunun, 14 maddenin en az üçünde yer aldığını da dikkatli bakan bir gözlemci bulur. Bunu kendilerine dönük bir özeleştiri olarak değerlendirmek istiyorum."
AKP İLE KOALİSYON İHTİMALİ
Koç, bir gazetecinin, "Kulislerde konuşulan AKP-CHP koalisyonu ihtimali var. Sözlerinizden AKP ile kapıların kapanmadığı ve böyle bir koalisyon sonucu çıkarabilir miyiz?" da şu cevabı verdi: "Kılıçdaroğlu'nun 14 madde ile ifade ettiği tüm noktalar bahsettiğiniz siyasi parti tarafından ne kadar hayata geçirilebilir, böyle bir ortaklık olduğunda bunların hangisinin altında bunların gerçekleşmesi için irade koyabilir, bunlar bize değil bahsettiğiniz adrese sorulması gereken sorular. Yolsuzlukların önlenmesi konusunda adım atabilecek misiniz? Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı konusunda adım atabilecek misiniz? Şu anda hukuken cumhurbaşkanı olan Erdoğan'ın anayasal sınırlar içine çekilmesini sağlayabilecek misiniz? Bu konuda irade koyabilecek misiniz söylediğim tüm aşamaları bunların içine katabilirsiniz?" cevabını verdi.
CİHAN