CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Türkiye'nin artık herkesin şikayet ettiği 12 Eylül ayıbından kurtulmak zorunda olduğunu belirterek, "12 Eylül darbe yasalarının bugün toplumumuzu bunaltmasından çıkmak zorunda. Bunun için Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası, birçok 12 Eylül'den kalma mevzuatın ayıklanması için çalışma yapılıyor. Zaten bizim Meclis'te tekliflerimiz var, iktidar partisi de böyle bir envanterle gelecek. Birinci sınıf demokrasiye ulaşabilmek adına, kişi hak ve özgürlüklerinin önündeki tüm temel 12 Eylül hukuki engellemelerinin artık kalkması gerekiyor. Bu yasal çerçevede yapılması gereken bir çalışma. Bu konuda bir anlayış birliğine varıldı." dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi sona erdi. Kılıçdaroğlu'nun makamında gerçekleşen görüşme 2,5 saat sürdü.
Görüşme sonrası açıklama yapan CHP Parti Sözcüsü Koç, Başbakanın yanındaki heyetle birlikte 2 saat 15 dakika süren bir ziyaret yaptığını söyledi.
Ziyaretin içeriğinin daha önce basınla paylaşıldığını hatırlatan Koç, bu çerçevede MHP ziyaretinin ardından kendisinin daha geniş bir açıklama yapacağını ifade etti. Geçen yasama döneminde Mecliste bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulduğunu dile getiren Koç, 59-60 maddelik bir uzlaşma sağlandığını belirtti.
Başkanlık sistemi tartışmaları sebebiyle yasama ve yürütme maddelerinde ilerleme sağlanamadığını anlatan Koç, "Bu Anayasa Uzlaşma Komisyonunun tekrar canlandırılması önerisi masaya geldi. Bu konuda CHP olarak görüşlerimiz baki kalmak suretiyle bu çalışmanın devam etmesini önerdik." dedi.
İkinci olarak herkesin her zaman anayasadan şikayet ettiğini dile getiren Koç, "Türkiye artık 12 Eylül ayıbından kurtulmak zorunda. 12 Eylül darbe yasalarının bugün toplumumuzu bunaltmasından çıkmak zorunda. Bunun için Siyasi Partiler Yasası, Seçim Yasası, birçok 12 Eylül'den kalma mevzuatın ayıklanması için çalışma yapılıyor. Zaten bizim Meclis'te tekliflerimiz var, iktidar partisi de böyle bir envanterle gelecek. Birinci sınıf demokrasiye ulaşabilmek adına, kişi hak ve özgürlüklerinin önündeki tüm temel 12 Eylül hukuki engellemelerinin artık kalkması gerekiyor. Bu yasal çerçevede yapılması gereken bir çalışma. Bu konuda bir anlayış birliğine varıldı." diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun torba yasa uygulamalarından şikayet ettiğini belirten Koç, "Bugün şu anda da Genel Kurul'da görüşülen 12 maddelik bir yasa, torba yasa ve temel yasa olarak görüşülüyor. Biz birbiriyle alakasız konuların bir araya getirilerek sunulmasından sıkıntı duyduğumuzu ifade ettik. Torba yasa o alanda tümsel bir tanımlama yapan yasalardır; buna uygun davranılmadığını ifade ettik. Bunlarda iktidar partisi tarafından değerlendirilecek." şeklinde konuştu.
TBMM İç Tüzük çalışmalarıyla ilgili de konunun görüşüldüğünü anlatan Koç, yasama gücünün daha kuvvetlendirilmesi için iktidar partisinin bazı önerileri olduğunu söyledi. Koç, İç Tüzük Komisyonu'nun çalışmalarına devam etmesinin önerildiğini ifade etti.
Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları ve vize muafiyeti konusunda zaman takvimi olduğunu anlatan Koç, şöyle devam etti: "Daha önceki süreçlerde de CHP, Avrupa Birliği ile ilgili getirilen tüm reform paketlerine olumlu oy kullanmış, uyarılarını da yapmıştır. Ama Türkiye'nin önünü açacak bir tavır, davranış ortaya koymuştur. Bu konuda da kişisel verilerin korunması olsun, diğer konular olsun bu paket içine girecek. TBMM'ye gelecek olan bu şekildeki reform paketine de CHP desteğini tabii ki sürdürecek. Paket geldikten sonra tespitlerini, eleştirilerini, uyarılarını yapabilir ama yapıcı rolünü daha önce olduğu gibi oynamaya devam edecek."
Davutoğlu'nun başkanlık sistemini anlatıp anlatmadığına ilişkin bir soruya Koç, "Başkanlık sistemiyle ilgili bizler kendi pozisyonumuzu koruyoruz, herhalde onlar da kendi pozisyonlarını koruyorlar. Net bir açıklama yok. Detaylı bir tartışma olmadı. Biz burada pozisyonumuzu koruyoruz. Demokratik temsili parlamenter sistemin güçlendirilmesi, yasama, yürütme ve yargı erkinin, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilerek hayata geçirilmesi için biz temel düşüncelerimizi zaten ifade etmiştik. Bizim pozisyonumuz aynı noktada..." karşılığını verdi.
Anayasa Uzlaşma Komisyonunun yine 4 partinin katılımı ve eşit üye konusundaki bir soruya da Koç, "Anayasa komisyonunda uzlaşılan 60 madde var, neden burada kaldığını ifade etmiştim. O zaman başkanlık sistemiyle ilgili yasama ve yürütmeyle ilgili tıkanıklıklar yaşanmıştı. Önemli bir çalışmaydı. Kişi hak ve özgürlüklerini öne alan, demokratik, özgürlükçü, her türlü vesayetten arınmış bir çerçeve içerisinde bir anayasanın oluşmasını öteden beri söylüyoruz. Bu komisyonun eşit temsil noktasında aynen devamı şekilde değerlendirmek daha uygun olur." dedi.
"Şimdiye kadar Türkiye'de hükümet olan iktidar partisi ile muhalefet arasında bariyer vardı, bir görüşmemezlik vardı. Siyasetin zaman zaman kendi iç doğası olarak sertleştiği dönemler olur. Ama paylaşmak, diyaloğu zorlamak, gelişmiş demokrasilerin temel şartlarından biri." diyen Koç, Başbakan'ın burada iyi niyetini ortaya koyduğunu, Kılıçdaroğlu'nun da zaten diyaloğa açık olduğunu kaydetti.
Tutuklu gazetecilerle ilgili Kılıçdaroğlu'nun rahatsızlığını bir kere daha belirttiğini ifade eden Koç, "Sayın Başbakan da tutuklu yargılamanın kabul edilemeyeceğini, tutuksuz olması gerektiğini, zaten daha önce de ifade ettiğini vurguladı. Bu konuda nasıl bir gelişme olacak; onu da hep beraber takip edeceğiz. Bir kere daha 30 Aralık itibariyle bu konudaki duyarlılığımız CHP adına ifade edilmiştir." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN