SİVAS (CİHAN)- Halk arasında kronik bronşit veya müzmin bronşit olarak adlandırılan, akciğerlerdeki hava yollarının daralmasıyla birlikte soluk alıp verme sırasında hava kısıtlanmasına sebep olan KOAH hastalığı ile ilgili Dr. Gülnaz Sağlam uyarılarla bulundu. Sağlam, KOAH Hastalığının sinsice ilerlediğini ve tedavi için erken teşhisin büyük önem taşıdığını kaydetti.
Medicana Sivas Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnaz Sağlam, bronşlarda uzun süreli tıkanmaya sebep olan bir hastalık olan KOAH hastalığının, tedavi edilmezse sinsice ilerleyeceğini söyledi. Sağlam, hastalığın en önemli sebebinin sigara olduğunu ifade etti.
Sigaranın yanı sıra iş yerindeki tozlar, kimyasal maddeler ve iyi havalanmayan evlerde yemek pişirme, ısınma amacıyla kullanılan organik yakıtların yol açtığı hava kirliliğinin de KOAH'a neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Sağlam, sigara kullananlarla birlikte bu tür ortamlarda yaşayanların düzenli kontrollerini yaptırmaları gerektiğini, aksi takdirde tedavi için geç kalınmış olabileceğini sözlerine ekledi.
"KOAH'A SEBEP OLAN FAKTÖRLERDEN UZAK DURMALI"
Uzm. Dr. Gülnaz Sağlam, KOAH tedavisinde ilaçların hastalığın ilerlemesini önlemediğine dikkat çekerek, "İlaçlar sadece nefes darlığını azaltmak için kullanılır. Sigara içmeye devam eden hastalar her yıl bir önceki yılı arayacaklardır, sigarayı bırakmadan ilaç tedavisinden bir fayda beklememeliler." dedi.
KOAH hastalarının nefes darlıklarını rahatlatmak amacıyla çeşitli ilaçlar olduğunu belirten Uzm. Dr. Gülnaz Sağlam, ilaçların veya cihazların etkili olması için doğru kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Sağlam, tedaviye ek olarak hastanın egzersiz yapması, soğuk havada dışarı çıkmaktan kaçınması, sık ve az yemesi, daha çok sulu gıdalar tüketmesi, grip aşısı yaptırmasının faydalı olacağı tavsiyelerinde bulundu.
SOĞUK HAVANIN KOAH HASTALARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
Kış mevsiminde KOAH hastalarının risk altında bulunduğunu ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Gülnaz Sağlam; soğuk, kar yağışlı, sisli havaların hastalarda krize neden olabileceğini belirtti. Soğuk algınlığı, grip gibi solunum sistemi enfeksiyonlarının yoğun olarak yaşandığı kış mevsiminde, KOAH ve astım hastalarının kriz geçirme riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Gülnaz Sağlam, hava kirliliğinin krizleri tetikleyici etki yaptığını ifade etti.
CİHAN