190 bin seçmenin bulunduğu ülkede, ana muhalefet Partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ikinci, yeni kurulan Halkın Partisi (HP) ise, üçüncü sırada yer aldı. Sonuçlar, KKTC’de yeni bir koalisyon hükümetinin kurulacağı anlamına geliyor. Ülkeden uygulanan karma oy sistemi nedeniyle partilerin aldıkları kesin oy oranları ve çıkaracakları milletvekili sayısı bugün belirlenecek.
KATILIM ORANI DÜŞÜK
Seçimlere , 8 siyasi partiden 379 ve 9 da bağımsız olmak üzere toplam 388 aday katıldı. Katılım oranı ise, yüzde 63 oldu. Katılım oranının düşük olmasına, seçim tarihinin kış aylarında seçilmesi ve yeni uygulanan seçim sistemi gösteriliyor. Yeni sistemde özellikle karma sistemi kullanan seçmenlerin yaptığı hatalar, önemli oranda oyun geçersiz sayılmasına neden oldu.
POSTER BÜYÜKLÜĞÜNDE PUSULA
Bugüne kadar seçmenler 5 seçim bölgesinde, kendi bölgelerinden çıkacak milletvekilleri için oy kullanıyordu ancak bu yıl bölgeler kaldırıldı ve çarşaf listeye geçildi. 388 adayın isimlerinin de aynı oy pusulasına yazılması nedeniyle 70x49.5 cm boyutlarında poster büyüklüğünde bir pusula ortaya çıktı.
Seçmenler, 3 farklı yöntemle; mühür, mühür artı tercih ve karma sistemiyle oy kullandı. Mühür sistemini kullanan seçmenler partilerine ‘evet’ mührü vurdu. Mühür artı tercih sisteminde seçmenler, partilerinin milletvekili sıralamasını da belirledi. Karma sistemi ise, parti ayrımı yapmadan, 50 milletvekilinin tek tek belirlenmesine olanak veriyor. Seçmenler, beğendikleri milletvekillerinden, en az 24 en fazla 50 adaya oy verdi.