KKTC'de domuz gribi olan 10 hastadan 8'inin durumu iyi


KKTC'de Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi'nde domuz gribi teşhisi konulan 10 hastanın 8'inin durumunun iyi olduğu açıklandı.

YDÜ Hastanesi tarafından yapılan açıklamada, domuz gribi vakaları için hastane içerisinde ayrı bir katta özel bir servis açıldığı, durumu ağır hastaların tedavilerinin ise yoğun bakımdaki steril izole odalarda devam ettiği belirtildi.

YDÜ Hastanesi Başhekim Uzman Dr. Sevim Erkmen, Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Finn Rasmussen ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Çakır'ın konuya ilişkin değerlendirmede bulundu.

ERKMEN: 10 HASTANIN 8'İNİN DURUMU İYİ

Erkmen, mevsimsel hastalıkların gündemde olduğu bu günlerde, ağır akut solunum yetmezliği ile Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne ilk hastanın 11 Ocak'ta kaldırıldığını, 12 Ocak'ta ise hastaya İnfluenza A Subtip H1N1 teşhisi konulduğunu hatırlattı.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'ne bugüne kadar başvuran ve İnfluenza A Subtip H1N1 teşhisi konan 5'i çocuk 10 hasta bulunduğunu ifade eden Erkmen, 5 çocuktan 1'inin ayaktan, 4'ünün ise yatılı olarak tedavilerinin sürdüğü, erişkin hastalardan 2'si hariç diğerlerinin durumunun ise iyi olduğunu belirtti.

Dr. Erkmen, Domuz Gribi vakaları için hastane içerisinde ayrı bir katta özel bir servis açıldığını, durumu ağır hastaların tedavilerinin ise yoğun bakımdaki steril izole odalarda devam ettiğini, bu nedenle endişe edilecek bir durum olmadığını, hastalığın bulaşmasını engellemek adına hastane içerisinde gerekli tüm önlemlerin alındığını ifade etti.

RASMUSSEN: ENDİŞE GEREKTİREN BİR DURUM BULUNMUYOR

Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Alerji Uzmanı Rasmussen de, bütün dünyada yaygın olan H1N1 virüsünün diğer grip virüslerinden biraz daha saldırgan bir karaktere sahip olduğunu belirtti.

Bazı hastalarda normal klinik seyir ile hastalığın takibi yeterli iken, altta farklı rahatsızlıkları bulunan bazı kişilerde hastalığın daha fazla sayıda ve ciddiyette semptom sergileyebilmesi nedeniyle tedavilerinin doktor kontrolü ve takibinde sürdürülmesi gerektiğini kaydeden Rasmussen, normal sağlıklı bireylerin panik yapmasını gerektiren bir durumla karşı karşıya olunmadığını ifade etti.

ÇAKIR: HASTA KİŞİLERLE ARADA EN AZ BİR METRE MESAFE BULUNDURULMALI

İnfluenza'nın 1910'lardan beri sık rastlanan bir hastalık olduğunu, 30-40 yılda bir çok ciddi salgınlar halinde ortaya çıktığını, ciddiyetinin sebebinin ise geniş kitlelerde görülmesinden kaynaklandığını ifade eden YDÜ Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Çakır da normal zamanda görülen İnfluenza virüsüyle arasında pek bir fark olmadığını, virüsün yaygınlığı söz konusu olduğunda ise yüzde 1'in dahi altında olan hasta kaybının halk arasında panik yaşanmasına sebebiyet verdiğini anlattı.

Hastalıktan korunma yöntemleri konusunda da bilgiler veren Çakır, hastalığın boğazdan çıkan küçük damlacıklar ile ele bulaşan damlacıkların başka kişilere nakledilmesi ile yayıldığını, bunun için hasta kişilerle arada en az bir metre mesafe bulundurulması gerektiğini anlattı.

Çakır son olarak, risk grubundaki kişilere, kalabalık ortamlardan uzak durmaları, temiz ve güneşli havada bulunmaları, sık sık el yıkamaları, sağlıklı beslenmeye özen göstermeleri ve yaşam alanlarını belirli aralıklarla havalandırmaları önerilerinde de bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber KKTC'de domuz gribi olan 10 hastadan 8'inin durumu iyi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER