'Kitap ve dergide vergi sıfırlandı' müjdesi yalan çıktı: Fiyatlara yansımayacak
⏱ Okuma Süresi 3 dk•Yayınlanma Salı, Şubat 12 2019
Tayyip Erdoğan’ın “Kitap, dergi ve gazeteden Katma Değer Vergisi (KDV) alınmayacak” açıklaması yayıncıların ve okurun kafasını karıştırdı. Pratikte fiyatları indirecek bir düzenlemenin yapılmadığı anlaşıldı
Cumhuriyet Gazetesi'nden Ayça Han'ın haberine göre Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) temel atma töreninde “Kitap, dergi ve gazetede Katma Değer Vergisi’nin (KDV) alınmayacağını” söyleyen Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının doğru olmadığı belirtildi:
Yayıncıların bazıları, KDV değişikliğinin okuru mutlu etmeyeceğini söylerken; bazıları da daha geniş bir KDV muafiyeti gelecekse olumlu sonuçlanabileceği görüşünde.
'DOĞRU DEĞİL'
Kitap ve dergide KDV’nin sıfırlandığı bilgisinin doğru olmadığını, uygulamanın sadece yayıncıya KDV istisnası sağladığını belirten Can Yayınları’nın sahibi Can Öz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bomboş, hiçbir işe yaramayan bir uygulama bu. Uygulamaya göre, yayıncı elindeki kitabı KDV’siz fiyatla kitapçıya veriyor, ama kitapçı okura KDV ekleyerek satıyor. Sonuçta kitabın raf fiyatında bir değişiklik olmuyor. Yayıncıya KDV iadesi alana kadar bir minik finans avantajı sağlıyor. O kadar. Üstelik yayıncı kitabı KDV’siz sattığı, kitapçı ise üzerine tekrar KDV ekleyerek sattığı için dağıtım sistemi allak bullak olmuş durumda. Herkesin aklı karmakarışık. Okurun KDV’siz kitap alması ancak yayıncıdan direkt kitap alırsa mümkün. Öğrendiğimize göre buna da çare bulunmuş. Yakında gelecek bir uygulamada 100 TL altındaki satışlar yine KDV’li olacak. Dolayısıyla okura yansıyacak bir indirim imkânsız hale geliyor. Ne yapılıyor, neden yapılıyor anlamak mümkün değil. Sadece yayıncıya KDV istisnası gibi saçma sapan bir uygulama yerine, kitap ve dergide KDV’nin tamamen kaldırılması ancak bu durumu çözer. Aksi halde bürokratik bir kaos yaratılmış ve okur da aldatılmış oluyor ve bunun kimseye bir faydası yok.”
‘Tam bir kaos’
Doğan Kitap’tan Cem Erciyes ise KDV’nin sadece yayıncılar için sıfırlanıp; dağıtımcı, kitapçı, kâğıtçı, matbaa
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar
1.Hocaefendi'nin yeğeni elinde pazar poşetiyle evine giderken gözaltına alındı2.Bu kez İzmit'e İHA düştü.3.Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran hakkındaki suçlamalar belli oldu: 'Geliyorum' dedi4.KHK'lıları ilgilendiren önemli haber: AİHM başvuru kriterlerini değiştirdi işte detaylar!5.Kahramanmaraş'ta yürekleri ağızlara getiren deprem!
6.Geceyarısı gözaltına alınan Gültekin hakkında karar verildi!7.Amerika hayali kuranlar şokta: ABD Green Card programını süresiz olarak askıya aldı!8.Uyuşturucu soruşturması Fenerbahçe'ye uzandı: Sadettin Saran ifade veriyor evinde arama var9.26 şirkete operasyon! Çok sayıda gözaltı var10.İçişleri Bakanlığı açıkladı: İzmit'te düşen İHA Rusya'ya ait

PROF. DR. OSMAN ŞAHİN

SAFVET SENİH

NUMAN YILMAZ YİĞİT

CUMA KARAMAN

ERTUĞRUL İNCEKUL
ÇOK OKUNAN HABERLER







