DİYARBAKIR (CİHAN)- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, hükümetin Meclis'e getirdiği ve yasalaştırmak istediği iç güvenlik paketine tepki gösterdi. Kışanak, "Güvenlik paketi çok gerdi. Güvenlik ancak barışla tesis edilebilir, bu paketten derhal vazgeçilmesi gerekir." dedi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gündem ve Diyarbakır'ın sorunlarına ilişkin değerlendirmede bulunan eş başkanların daha sonra gazetecilerin sorularını cevapladı. Çözüm sürecinde sıkıntılar olup olmadığı sorusuna Kışanak, "Zaman zaman biz buna mecbur muyuz" şeklinde sorular sorduklarını ve "Kesinlikle barışa mecburuz" dediklerini kaydetti. Kışanak, "Bence hükümet de görüşmeleri yapan kişiler de PKK yöneticileri ve Sayın Öcalan da kendini böyle hissetmeli. Böyle yaklaşırsak bunu gerçekleştirebiliriz. Ama böyle değil bu kimin işine yarar diye vazgeçilirse sorun yaratır ve sorunlar katlanır. Barışı taraf meselesi değil toplum kazanacak. Buradan yaklaşmaları gerektiğini ifade ediyoruz. O nedenle süreçte sonuçta başından beri arada bir makas olduğu gözüküyor ve bu makasın giderek kapanması gerekirken dönemler olarak bunun daha çok açıldığını görüyoruz. Umarım bu Nevruz makasın daralmasına çözüme yaklaşmasına vesile olur." diye konuştu.
'GÜVENLİK HALKI SUSTURARAK SAĞLANAMAZ'
Hükümetin Meclis'e getirdiği ve muhalefetin, sivil toplum ve hukukçular başta olmak üzere herkesin sert tepkiler gösterdiği iç güvenlik paketine değinen Kışanak, "Bu sürecin kesintiye uğramasını arzu etmeyiz. Bu gibi durumlarda neler yaşandığını biliyoruz. Güvenlik paketi çok gerdi. Yani öyle gözüküyor kimse açıkta çıkıp savunamaz hale geldi. Bu paketin bütün demokratik muhalefetin yollarını tıkayan elindeki muhalefet etme araçlarını almaya çalışan bir yasal düzenleme getiriyor. Bunun yarattığı sıkıntılar var. Bundan derhal vazgeçilmesi gerekiyor. Biz güvenliği hak ve özgürleri kısıtlamada aramamalıyız. Güvenlik en güzel barış ortamında sağlanır. O nedenle gerçekten bir güvenlik arayışı varsa halkı susturarak gösteriye yasaklayarak değil demokrasi içinde temin edebiliriz ne kadar çok özgürlük ve hak ve hukuk varsa o kadar çok güvenlik vardır. Bu dünyanın her yerinde öyledir." ifadelerini kullandı.
Kışanak, kredi sorununu çözmeleri konusunda şehrin hafif raylı sistemini hayata geçireceklerini de belirterek, "Kredi sorunu çözülecek bütün aşamaları tamamlanmış ve teknik olarak çok iyi hazırlanmış bir proje kredi sorunu çözüp 2015 yılı içerisinde başlayacağız. Ulaşımla ilgili 118 tane toplu taşıma aracı var. Fakat yeterli değil. Ayrıca yeterince temiz değil. Temiz enerjiye dönme kararı aldık. Yeni bir sisteme geçiyoruz. Çevre kirliğini azaltacak önemli bir değişiklikle 45 tane doğalgazla çalışan otobüs aldık. Fakat bu otobüsler dizel otobüsler gibi hemen gelmiyor. İlk 22 otobüs 15 Mayısta gelecek. Buna paralel olarak doğalgaz dolum tesisi kuracağız çünkü sıkıştırılmış gaz kullanıyorlar. Bu belediyenin bir işletmesi olacak." dedi.
ANLI: TOKİ ÖNEMLİ BİR PROBLEM
Eş Başkan Fırat Anlı ise Sur ilçesinde devam eden kentsel dönüşümde TOKİ'nin önemli bir problem olduğunu söyledi. Hz. Süleyman Camii çevresinin tamamen yeşil alan olacağını anlatan Anlı, Lalebey bölgesinde ise TOKİ'nin hak sahiplerine düşük bedel göstermesinden dolayı sıkıntıların yaşandığını dile getirdi. Anlı anadilde eğitim konusunda ise kreşler açtıklarını ve seneye kreş sayısını artıracaklarını belirterek, "Asimilasyona karşı bu tür çalışmalarımız var. Aslında bu iş evden aileden başlar. Gültan başkanımız da günde bir saat Kürtçe çalışıyor" dedi. CİHAN