Kırşehir Ekmek Üreticileri Federasyonu Şubesi, asgari ücretteki artış ve üretim girdi maliyetlerini gerekçe göstererek ekmek zammı talebinde bulundu.
Ekmek zammının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Ekmek Üreticileri Federasyonu Kırşehir Şubesi Başkanı Bayram Saygı, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) yaptığı açıklamada, "Üyelerimiz de Şube Başkanı olarak ben de ekmek zammına karşıyım. Ancak asgari ücretteki artış, un, maya, işçilik, nakliye ve enerji giderleri gibi üretim girdi maliyetlerinin yüksek olması sonucu ekmek zammı kaçınılmaz olmuştur." dedi.
"KENT NÜFUSUNA ORANLA FIRIN SAYISI FAZLA"
Kırşehir Şube Başkanı Saygı sözlerine şöyle devam etti: "Birkaç gün önce basında çıkan haberlere göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik bazı illerde yapılan ekmek zammına ekmeğin maliyetini çıkararak örnekler gösteriyor. Sayın Bakan açıklamasında haklı olabilir ama Kırşehir'de bilinmeyen bir gerçek var. Kırşehir'de kent nüfusuna göre ekmek fırını sayısı çok fazla. Üretim girdi maliyetlerine yapılan zamların üstüne bir de fırın sayısının fazla olması üreticiyi çaresiz bırakıyor."
"TALEBİMİZ YÜZDE 12 ZAM"
Ekmek üreten bir işletmenin 2 bin 500 ekmek üretiminden sonra kâr yapmaya başladığını ifade eden Saygı, "Bir ekmek fırını işletmesi 2 bin 500 ekmekten sonra kâra geçer. Şu an şehir merkezinde çok sayıda atıl vaziyette fırın işletmeleri var. Lavabosu, tuvaleti, un deposu bulunmayan küçük işletmeler ilgili kurumlar tarafından nasıl denetlenip ruhsat alabiliyor? Mahalli idarenin ve ilgili kurumların denetimlerini sıklaştırıp buna dur demesi lazım. Mevcut işletmelerde günlük 2 bin-2 bin 500 arası günlük ekmek üretimi yapılmakta. Bunun üstüne lahmacun, pide fırını gibi küçük işletmelerin de ekmek imalatına yönelmiş olması hem rekabeti düşürüyor hem de bize zam istemekten başka çare bırakmıyor. Talebimiz yüzde 12 zam. Halen 85 kuruştan satılan 250 gram ekmeğin 10 kuruşluk bir zamla 95 kuruşa çıkarılması üreticiyi umduğunu bulamasa da biraz rahatlatacaktır." şeklinde konuştu. CİHAN