Rusya öncülüğünde kurulan ve 1 Ocak'tan itibaren aktif hale gelen Avrasya Ekonomik Birliği'nin yeni üyesi Kırgızistan olacak. Rusya, Belarus, Kazakistan ve Ermenistan'ın yer aldığı birliğe Kırgızistan'ın da 9 Mayıs öncesi tam üye olması planlanıyor.
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ülkelerinin birliğe dahil olması ile 2015'de 300 milyon dolar mali destek alacağını açıkladı. Sınırların güvenliği için harcanacak bu rakamın ülkenin gelişimine katkı sağlaması bekleniyor. Rusya ve Kırgızistan arasında 1 milyar dolarlık gelişim fonu da oluşturuldu. Böylece ekonomi yeniden yapılandırılacak ve yeni istihdam imkanları oluşturulacak.
Cumhurbaşkanı Atambayev, Kazakistan ve Rusya'da çalışan 500 bin göçmen Kırgız işçinin vize işlemlerinin çok daha kolay olacağına dikkat çekiyor. 175 milyon insanın bulunduğu piyasa ile entegrasyon Kırgızistan ekonomisi açısından büyük fırsatlar oluşturacak.
Kırgızistan Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada görüşmelerin tamamlanmak üzere olduğunu, sadece Çin'le Kırgızistan arasında inşaat malzemeleri ile ilgili özel anlaşmanın belirli bir süre korunmasını istediklerini belirtti.
İŞSİZLİK VE ENFLASYON ARTACAK ENDİŞESİ
Kırgızistan birliğe girişle ilgili anlaşmayı Aralık 2014'de imzalayarak, parlamentodan onaylamıştı. Ancak kamuoyunda birliğe üye olma konusunda tartışmalar sürüyor. Ürünlerde fiyatların artmasından endişe eden halk, aynı oranda ücretlerin artmayacağı eleştirisi getiriyor. Çin'den gelen ürünlerin yeniden ihracatı ekonomide önemli bir pay oluşturuyor. Kırgızistan İşçi Bakanlığına göre işsizlik iki kat artabilir. Enflasyon rakamlarının da yüzde 8,5'den yüzde 10-12 seviyelerine çıkabileceği belirtiliyor.
PARASAL BİRLİK DE HEDEFLENİYOR
Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) 1 Ocak 2015'den itibaren resmen kuruldu. Birlik mal, hizmet, iş gücü ve paranın serbest dolaşımını hedefliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mart ayında yapılan zirvede parasal birlik konusunun da konuşma zamanının geldiğini belirtmişti. Putin'in teklifinin 10-12 yıl alabileceği belirtilirken, birlik 2015'de yeni gümrük kodları, elektrik, petrol, doğalgaz ve petrol ürünlerinde ortak piyasaların oluşturulması gibi 100'den fazla başlık üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 2014'ün en önemli siyasi başarılarından biri olarak görülen Avrasya Ekonomik Birliği'nin yeni üyelere açık olduğu belirtildi. Birliğin kuruluşu ile ilgili anlaşma Astana'da 29 Mayıs 2014'te imzalanmıştı. 170 milyon nüfusa sahip Avrasya Ekonomik Birliği'nin ekonomik büyüklüğü 2,5 trilyon doları buluyor. 2030'a kadar ise hedef ek 900 milyar dolarlık ekonomi oluşturmak.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Vietnam'la serbest ticaret bölgesi oluşturulması, Çin'le özel ticari ilişkilerin geliştirilmesi, İsrail ve Hindistan'la da tercihli ticaret sisteminin uygulanmasına sıcak baktıklarını söylemişti. Türkiye de Gümrük Birliği ülkeleri ile serbest ticaret bölgesi oluşturmak için çalışmalarda bulunuyor. CİHAN