Kimya sektörünün ihracatı Kasım ayındaki değer bazında yüzde 12,53 oranında azalışla 1 milyar 307 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Değer bazındaki düşüşe karşın aynı dönemde miktar bazında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında yüzde 12,4 artışla 15,6 milyon tona ulaştığı görüldü.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği'nin (İKMİB) açıkladığı verilere göre; kimya sektörü Kasım ayında en fazla ihracatı; Irak, İspanya ve Almanya'ya gerçekleştirdi. Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, İngiltere, İtalya, Yunanistan, Fransa ve İran kimya ihracatında ilk 10'da yer alan diğer ülkeler olarak sıralandı. Kasım ayında önceki yılın aynı ayına göre; Suudi Arabistan'a yüzde 155, Yunanistan'a yüzde 93, Fransa'ya yüzde 89, İngiltere'ye yüzde 52, İspanya'ya yüzde 36 ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 15 oranında ihracat artışı yaşandı. Uzun süredir ihracat sıralamasında ilk 10 içinde yer alan Rusya'ya olan ihracattaki düşüş ise devam ediyor. Kimya ihracatı açısından çok önemli bir pazar olan Rusya'ya ihracat Ocak - Kasım döneminde yüzde 34 azalışla 378 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, 2015 yılının ihracatçılar açısından kolay olmayan bir yıl olduğuna dikkat çekti. Akyüz, "Yılın son ayı içindeyiz. Küresel ekonomideki yavaşlamanın olumsuz etkisine içerideki belirsizliklerin eklenmesi ihracatçılarımız ve sanayicilerimiz açısından zorlukları da beraberinde getirdi. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen kimya sektörü, Türkiye'nin ihracatında ilk üç sırada yer almayı başarıyor. 2016'nın 2015 rakamlarının üzerine çıkabileceğimiz daha iyi bir yıl olacağına inanıyoruz." diye konuştu.
Türkiye ve Rusya arasında devam eden gerilimden endişeli olduklarını ve alternatif pazarlara yöneleceklerinin de altını çizen Murat Akyüz, sözlerine şöyle devam etti: "Rusya'ya Batılı ülkeler tarafından uygulanan ve halen devam eden yaptırımlar, emtia fiyatları ve özellikle petrol fiyatlarındaki düşüş ile Ruble para birimindeki belirgin azalışın neticesinde Rusya ekonomisinde yaşanan daralma kimya ihracatımızı olumsuz etkiliyor. Ruble bir önceki yıla göre ABD Doları karşısında yaklaşık yüzde 33 değer kaybetmiş durumda. Aynı şekilde Rusya'nın en önemli gelir kaynaklarından petrol ve doğalgaz fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 oranında azaldı. Bu durum Rusya'nın satın alma gücünü olumsuz etkiliyor."
İKMİB Başkanı, iki ülke arasında ticarette uzun yıllardır süregelen güçlü bir işbirliği olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı: "Beklentimiz, bu işbirliğinin siyasi sürece kurban edilmemesi. Ancak gelişmelere baktığımız zaman sorun yakın zamanda çözüleceğe de benzemiyor. Rusya'ya alternatif olabilecek pazarlara yöneleceğiz."
CİHAN