Kimse Yok Mu, medeniyetler buluşmasına ev sahipliği yaptı!

Ramazan ayının manevi havası Türkiye'nin farklı Din ve Kültürlerini bir araya getirdi. Antakya merkezde kurulan Kimse Yok Mu’nun ev sahipliğindeki ‘Medeniyetler Sofrası’ buluşması iftar yemeğinde din adamları dünya barışı için dua etti.

Kimse Yok Mu, medeniyetler buluşmasına ev sahipliği yaptı!

Kimse Yok Mu tarafından her yıl düzenli olarak organize edilen ‘Din ve kültürlerarası İftar Yemeği’ Antakya’da yapıldı. İftar yemeğine farklı dinler ve kültürlerden konuklar, Ramazan ayının kalplere yaydığı maneviyatı paylaşarak kendi dillerinde dualar ederek birlik ve kardeşlik mesajı verdiler.

Bu yıl 7. Düzenlenen ‘Medeniyet Sofrası’ iftar yemeğine Kimse Yok Mu Derneği Genel Başkan yardımcısı Levent Eyüboğlu, Antakya Ortodoks cemaati vakfı başkanı FadiHurigil, Antakya Ortodoks kilisesi ruhani lideri Dimitri Doğum, ve Can Delüller, Alevi kanaat önderi Selahattin Eskiocak (Atso Meclis başkanı), Katolik kilisesi ruhani reisi Domenice, Bertogli, Ermeni cemaat başkanı Cem Çapar, Protestan kilisesi lideri Yakup Chang, Hatay Büyükşehir Belediyesi kültür daire başkanı Mehmet Mursaloğlu, Zaman gazetesi yazarlarından Sevgi Akarçeşme ve Turgay Ogor, Taraf yazarı Süleyman Yaşar, Habererk yayın yönetmeni İsmail Türk, sanatçılar ve çok sayıda davetli katıldı.  

Birlikte yaşama kültürünün Antakya’da bir gelenek haline geldiğini söyleyen Antakya kültürlerarası diyalog derneği başkanı İsa Aydın, ‘’Ramazan bizim için ne kadar kutsalsa oruç ibadeti de tüm semavi dinlerimizde olan bir ibadettir. Aynı Allah’a inanan, aynı duyguları paylaşan, kendini kul ve aciz kabul eden, küçücük bir mikroba dahi yenilen Allah huzurunda küçücük bir nokta gibi hisseden insanların bir araya geldiği topluluktan gerçekten güzel mesajlar çıkacaktır’’dedi.

Bağışta bulunmak için;









Kimse Yok Mu Derneği Genel Başkan yardımcısı Levent Eyüboğlu, yaptığı konuşmada, ''dünyanın artık küçüldüğüne dikkat çekerek, herkesin birbiriyle işbirliği yapması ve birbirini anlamaya çalışması gerektiğini söyledi. İslam'ın öngördüğü diyaloğa değinen Eyüboğlu, ‘’İslam dininin prensipleri, sevgi dilinin oluşmasında en önemli referanstır. Bizim dinimiz de bu referansı bize gösteriyor. 

Sevgiyle yaşar ve mutlu olur ve çevresini sevgi ile mutlu eder insan. Sevmeyen ruhların olgunlaşıp insani semalara yükselmelerine imkan olamayacağı gibi sevgisiz bir insanın insan olabilme vasıfları da büyük ölçüde yara almıştır. İnsanların birbirini sevmesi, saygı duyması, affetmesi ve yardım etmesinin önemini hatırlattı. Dolayısıyla sevgisi olmayana insan demek de zordur. Geleceğin dünyası kinin, nefretin, şiddetin, kavganın ve savaşın değil, sevgi, muhabbet, hoşgörü üzerine inşa edileceği bizim ve çocuklarımızın torunlarımızın mutlaka ve mutlaka bu gelecekten istifade edeceği kaçınılmaz bir tarihi gerçektir. Bu nedenle bize düşen şey, burada yaşadığımız tüm güzellikleri, sevgi üzerine paylaştığımız tüm güzellikleri, dünyanın her tarafına taşımak olacaktır. Butür buluşmaların devamlı olarak yapılması gerektiğini vurgulayarak'' sözlerini noktaladı. 

Din adamları dünya barışı için dua etti

Hristiyan’ı Ermeni’si, Musevi, Süryani, Alevi ve Müslüman aynı masa etrafında buluşarak kardeşlik, birlik ve beraberlik mesajı vererek dünya insanlığı için dua ettiler. Ortodoks kilisesi ruhani lideri Dimitri Doğum, ve Can Delüller kendi dillerinde el açıp Allah’a ‘’Medeniyetler ittifakı birlikteliğimizi daim eyle. Bizleri bu masa etrafında topladığın gibi, huzurunda da bir eyle’’ diyerek istekte bulundular. Alevi kanaat önderi Selahattin Eskiocak (Atso Meclis başkanı) kendi dua dilinin Arapça olduğunu söyleyerek , ‘’Külü veşrabü ve la tüsrifüinnehü la yühübbül müsrifin’’ şeklinde dua etti.

Aynı kazanda aşure kaynarsa tadımız bir olur

Hatay Büyükşehir Belediyesi kültür daire başkanı Mehmet Mursaloğlu, ‘’Hatay’da yaşayan insanlar ve dinler bir aşuredir. Hristiyan’ın kazanında da, Alevinin kazanında da, Süryani’nin kazanında da, Sünni’nin kazanında da aşurenin taneleri ve tadı vardır. Bu aşure kaynarsa tadımız bir olur. Lütfen bu tadı kimsenin bozmasına müsaade etmeyin’’ diyerek birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu yaparak sözlerini noktaladı.
Medeniyetler buluşması yemeği sonrası çocuklarda unutulmayarak, Kukla sanatçısı Hakan Arısoy’un bir birinden güzel yöresel kukla gösteriyle program son buldu.




<< Önceki Haber Kimse Yok Mu, medeniyetler buluşmasına ev sahipliği yaptı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER