Katolik ve Protestan kiliselerinin tepkisi
Katolik Kilisesi adına bu gelişmeleri değerlendiren Alman Piskoposlar Konferansı Genel Sekreteri Rahip Hans Langendörfer, söz konusu istatistiklerin "endişe verici" olduğunu dile getirdi. Piskoposlukların ve cemaatlerin halkla iletişim kurabilmek için yeni yollar bulmaya hazır olduklarını ifade eden Langendörfer, "Yabancılaşma süreçleri ya da güven kaybı nedeniyle itimatsızlığın oluşmasını ve inanılırlığın yitirilmesini anlayabiliyoruz" dedi. Langendörfer ayrıca insanların Kilise'de bir değişim görmek ve güven duygusunu yeniden kazanmak istediklerini ifade etti. Alman Protestan Kilisesi (EKD) Konsey Başkanı Heinrich Bedford-Strohm ise "Kiliseden her ayrılış acı veriyor. Geçmişte olduğunun aksine bugün insanlar bir kiliseye mensup olup olmamaya hür iradeleri ile karar veriyor. Bu açıdan Hristiyanlık öğretisinin neden çok güçlü bir temel ihtiyaç olduğunu etkin bir biçimde vurgulamamız gerekiyor" dedi.
Müslümanların oranı yüzde beş
Katolik Kilisesi'ne bağlı Essen Piskoposluğu'nun yaptırdıgı bir araştırmaya göre cemaatin Kilise‘yi terk etme nedenlerinin başında kilise vergisi ödeme zorunluluğu, yabancılaşma, Kilise'nin çağ dışı tavırları, inançla ilgili kuşkular, hayal kırıklığı yaratan olumsuz deneyimler ve skandallar geliyor.
2017 yılı verilerine göre Almanya'da halkın yüzde 37'si kendini herhangi bir dine ya da inanç grubuna ait görmüyor. Yüzde 28'lik kesim Katolikler, yüzde 26‘lık bir dilim de Protestanlardan oluşuyor. Ülke genelinde Müslümanların oranı yüzde ise 5. Geri kalan yüzde dörtlük kitle, Ortodoks ya da daha farklı Hristiyan mezheplerine mensup kişilerle, diğer dinlere inanan insanlardan oluşuyor.