CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, JİTEM davasında tüm sanıkların beraat etmesine tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, "Faili meçhulleri yargı kararıyla kapatırsanız o ülkede demokrasiden, özgürlüklerden, insan haklarından söz edemezsiniz." dedi.
Kemal Kılıçdaroğlu, Bakırköy'de eski Uruguay Devlet Başkanı Jose Mujica ile kahvaltıda buluştu. Avrupa Birliği'nin Türkiye ilerleme raporuna değinen Kılıçdaroğlu, "Avrupa Birliği, Türkiye ile ilgili sürekli ilerleme raporları ve bunu zamanı geldiğinde de kamuoyu ile paylaşıyor. Ama bu seçimlerden önce ilerleme raporları kamuoyu ile paylaşılmadı. Biz bunu Avrupa'nın etik değerleriyle bağdaştırmıyoruz. Bir şey ya doğrudur, ya yanlıştır. Görüşünüz vardır, onu oturur açıklarsınız. Eğer o açıklamada eleştiriler varsa Türkiye o eleştirileri rahatlıkla karşılayabilir. Veya hükümet bunları yanıt verebilir. Ama 'içi siyaseti etkilememek amacıyla biz bunu erteledik' diye bir görüş egemen olursa biz bunu doğru bulmuyoruz. Avrupa'nın bu konuda daha net bir tavır takınması lazım. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi konusunda, daha kucaklayıcı bir ifade ve dil kullanması lazım." şeklinde konuştu.
JİTEM davasında tüm sanıkların beraat etmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: "Faili meçhullerle ilgili Türkiye'nin dosyası pek iç açıcı değil. Biz 24 kez faili meçhullerin araştırılmasıyla ilgili önerge verdik. 24 kez de AKP'nin oylarıyla reddedildi. Şimdi yargının bağımsız olmadığı, medyanın özgürce haber yapamadığı, baskının toplumun her kesimine egemen olduğu bir sistem içinde siz bu tür davaların adaletle sonuçlanmasını bekleyemezsiniz. Geldiğimiz süreç de bu.
'TÜRKİYE'DE HİBRİT DEMOKRASİ VAR'
Şimdi siz davaları belli yerlere öteliyorsunuz. Bir davayı alıyorsunuz 'Eskişehir'de güvenlik yok' diyorsunuz Kayseri'ye götürüyorsunuz. Kayseri'deki davayı da alıp 'Kayseri'de güvenlik yok' deyip Eskişehir'e getiriyorsunuz. Ya nasıl olur böyle bir şey? Davanın yerinde görülmesi lazım. Delillerin toplanması lazım. Savcılığın ayrıntılı araştırmalar yapması lazım. Türkiye'nin demokrasi konusunda iyi bir sınav vermesi gerekiyor. Faili meçhulleri yargı kararıyla kapatırsanız o ülkede demokrasiden, özgürlüklerden, insan haklarından söz edemezsiniz. Dünya o nedenle Türkiye'deki demokrasiye biraz mesafeli yaklaşıyor. Türkiye'de demokrasi var mı? 'Evet var' diyorlar. Peki nedir bu demokrasinin adı? 'Hibrit demokrasi' diyorlar. Türkiye üçüncü sınıf bir demokrasiye değil, birinci sınıf bir demokrasiye layık ülkedir."
Çatışma sürecine gelince, baştan beri bu sorunun onların söyledikleri yöntemle çözülemeyeceğini defalarca anlattık. Aynı yöntemle ısrar ediyorlar. Kendileri bilirler. İktidar olanlar sorunu çözmek isterlerse ve sorunu çözerlerse biz çok mutlu oluruz. İlk kutlayan kişi de ben olurum. Ama bu yöntemle sorunun çözülemeyeceğini defalarca ifade ettim."
CİHAN