Türkiye'den KKTC'ye verilen suda kriz derinleşti. Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği, 'su yönetimi' konusunda daha önce varılan anlaşmayı kabul etmeyen KKTC hükümetin büyük koalisyon ortağı CTP (Cumhuriyetçi Türk Partisi) Parti Meclisi'ne tepki gösterdi. Büyükelçilik tarafından yapılan açıklamada, "Esasen konunun doğru adresinin, bu aşamada, parti meclisi değil, Bakanlar Kurulu olduğu kamuoyunca takdir buyurulacaktır." ifadelerine yer verildi.
Büyükelçiliğin açıklamalarına CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat da karşı çıktı. Talat, CTP'nin kararlarını nasıl vereceği CTP'nin bileceği iştir. Türkiye'den ülkemize gelen suyun yönetim ve işletmesiyle ilgili olarak Türkiye Büyükelçiliği'nin yaptığı açıklama, yaşanan sıkıntılara olumlu katkıda bulunmaktan uzaktır." mesajını yazdı.
"HÜKÜMETLER ARASI UZLAŞMAYA KARŞI ÇIKIYOR"
Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'den KKTC'ye su temini projesine ilişkin olarak, son günlerde çoğu eksik veya yanlış bilgilere dayanan açıklama ve yorumların yapıldığına dikkat çekildi. Bu durumun Kıbrıs Türk kamuoyunda konuya ilişkin çeşitli soru işaretleri ve kavram kargaşası yarattığına neden olduğunun belirtildiği açıklamada
26 Aralık 2015 günü yapılan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Parti Meclisi toplantısında, üzerinde Türkiye ve KKTC heyetlerince mutabık kalınan hükümetlerarası anlaşma taslağının görüşüldüğü ve varılan uzlaşmaya karşı çıkıldığının öğrenilmiş olduğu kaydedildi.
Söz konusu açıklamada, "Esasen konunun, bu aşamada doğru adresinin parti meclisi değil, Bakanlar Kurulu olduğu kamuoyunca takdir buyurulacaktır." ifadelerine yer verildi
TALAT SERT TEPKİ GÖSTERDİ
Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamaya KKTC koalisyon hükümetinin büyük ortağı tepki gösterdi. CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Türkiye'den ülkemize gelen suyun yönetim ve işletmesiyle ilgili olarak Türkiye Büyükelçiliğinin yaptığı açıklama, yaşanan sıkıntılara olumlu katkıda bulunmaktan uzaktır." mesajını yazdı.
Talat mesajında, "Bakanımızla Türkiye kanadından iki müsteşar yardımcısının ve teknik elemanların yürüttüğü görüşmenin sonucunda ortaya çıkan metin, CTP Parti Meclisi'nin önceden kararlaştırdığı su politikasından büyük farklılıklar içerdiği için, doğal olarak, yeniden parti meclisinin gündemine getirilecekti ve müzakerelerde yer alan müsteşar yardımcıları da bunu biliyordu." ifadelerini kaydetti.
"CTP'NİN KARARLARINI NASIL VERECEĞİ CTP'NİN BİLECEĞİ İŞTİR"
Sonuçta CTP Parti Meclisi varılan son noktayı, hazırlanan metni benimsemediğini aktaran Talat şöyle devam etti:
"CTP Parti Meclisi, Türkiye'nin çok büyük ihtiyacımız olan suyu ülkemize getirmesinden mutluluk duymakla birlikte, suyu nasıl yöneteceğimize karar vermenin de bizim irademize bağlı olduğunu ortaya koydu. CTP'nin kararlarını nasıl vereceği CTP'nin bileceği iştir. CTP, kolektif karar alma mekanizmaları ile hareket eden bir partidir ve hükümette yer alması da bunu değiştirmez... CTP'nin hükümette olması, temel politikalarda partinin karar organlarının yetkilerini kullanmasına bir engel oluşturmaz."
13. MAAŞLAR ÖDENEMEDİ
Öte yandan su krizi nedeniyle KKTC'de 2015 yılı sonunda ödenmesi gereken 13. maaşlar da hâlâ ödenemedi. KKTC ile Türkiye arasında 2015 yılı sonunda biten mali protokolün yenilenmesi konusunda hala anlaşmaya varılamadı. Bu nedenle de kamu kurum ve kuruluşlarında 13. maaşlar da beklemeye alındı. CİHAN