Kazakistan petrol üretimini kademeli olarak arttırmayı hedefliyor


ALMATI (CİHAN)- Kazakistan petrol üretimini 2020 yılına kadar kademeli olarak arttırmayı hedefliyor. Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Kazakistan Petrol ve Gaz Bakan Yardımcısı Uzakbay Karabalin, ülkesinin 2020 yılına kadar petrol üretiminin 104 milyon tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Kazakistan'da 2014 yılında 80.8 milyon ton petrol üretildiğini ifade eden Uzakbay Karabalin, bu rakamın kademeli olarak 2017 yılında 86 milyon tona, 2020 yılında ise 104 milyon tona çıkarmayı amaçladıklarını ifade etti.
2015 yılında 80.5 milyon ton petrol üretmeyi hedefleyen ve çıkaracağı bu petrolün 60 milyon tonunu ihraç etmeyi hedefleyen Kazakistan'ın bu rakamlara ulaştığı takdirde bağımsızlıktan bugüne kadar ülkedeki petrol üretimini üç kat arttırmış olacak.
Ülkede bulunan önemli rezervleri sayesinde petrol üreten ülkeler arasında 12. sırada yer alan Kazakistan, 2014 yılında ürettiği 80.8 milyon ton üretim ile dünyada 17. sırada yer aldı. Tengiz ve Karaçaganak maden yataklarında önümüzdeki yıllarda üretimi arttırmaya yönelik projeler üzerinde çalışmalar yapan Kazakistan, halihazırda 30 ülkeye petrol ihraç ediyor.

Öte yanda dünyanın beşinci büyük petrol rezervini sınırları içerisinde bulunduran Kazakistan'ın Hazar Denizi'ndeki Kaşagan ve Kurmazgazi petrol sahalarında çıkarılabilir en az 14 milyar varil petrol rezervlerinin bulunduğu tahmin ediliyor. Kazakistan'ın 2014 yılında en büyük petrol alıcısı yüzde 25 oranla İtalya olurken; yüzde 17 oranında Çin, yüzde 13 oranında Hollanda, yüzde 9 oranında Fransa ve yüzde 7 oranında Avusturya oldu.

KAŞAGAN'DA PETROL ÜRETİMİNE 2016 YILINDA YENİDEN BAŞLANACAK
Orta Doğu dışındaki en geniş petrol sahası olarak gösterilen Kazakistan'ın önemli petrol sahası Kaşagan'da petrol üretiminin 2016 yılında yeniden başlanacağı belirtiliyor.
2013 yılının Eylül ayında üretime başlanan ve iki hafta sonra denizden karaya bağlanan boru hatlarındaki sızıntıdan dolayı üretime süresiz olarak ara veren Kazakistan, 2016 yılına kadar eksikliklerin giderileceğini ve yeniden üretime başlamayı hedefliyor.
Kazakistan'ın en zengin ve dünyanın en maliyetli petrol yatağı olan Kaşagan'ın uzmanlar tarafından son 40 yılda keşfedilen en büyük ve dünya çapında en karmaşık sanayi projelerinden biri olarak nitelendiriliyor. Bu güne kadar petrol çıkarmak için yaklaşık 10 milyar doları aşan yatırımlar sonucu çıkartılmaya başlayan petrolün bölgedeki petrol üretimi konusunda dengeleri değiştirmesi bekleniyor.
Hazar Denizi kıyısındaki Kaşagan, 1968'den bu yana keşfedilen en büyük petrol yatağı. Kaşagan petrol sahaları, rezerv büyüklüğü açısından dünyada ilk 5'e giriyor.
Öte yandan uzmanlara göre Kaşagan petrol alanında tam kapasite ile petrol çıkartılmaya başlamasından sonar Kazakistan'ın enerji alanında sadece bölgede değil aynı zamanda dünya enerji sahasında da söz sahibi olacak.
CNN Money'nin sıralamasında en pahalı enerji projesi sıralamasında Kaşagan Projesi 116 milyar dolarla birinci sırada yer alırken; Avustralya'da işletilen Gorgon Projesi ise 57 milyar dolar ile ikinci sırada yer alıyor.

CİHAN
<< Önceki Haber Kazakistan petrol üretimini kademeli olarak arttırmayı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER