Kayyım atanan kağıt fabrikası işçileri maaşlarını alamıyor


Çekmeköy'de, atık kağıtlardan karton imalatı yapan fabrikaya ekonomik sıkıntılar nedeniyle kayyım atandı. Yaklaşık 90 işçinin çalıştığı fabrikada üretim durdu. Aylardır maaşlarını alamadıklarını söyleyen işçiler, çıkışları verilmediği için işsizlik maaşından yararlanamadıklarını söyledi.

Sırapınar Mahallesi'nde 40 yıldır geri dönüşüm için gelen atık kağıtlardan karton imalatı yapan Uçal Kağıt Fabrikasıyla ilgili, sahibinin müracaatı sonucu mahkeme tarafından 'iflasın ertelemesi kararı' alındı. 50 gün önce de fabrikaya kayyım atandı.

Patronlarının kendilerini sürekli oyaladığını öne süren işçiler, aylardır maaşlarının ödenmemesi nedeniyle evlerine ekmek götüremez durumu geldiklerini ifade etti. Artan borçları nedeniyle evlerine icra geldiğini söyleyen işçiler, fabrika sahibinin yanı sıra atanan kayyımın da mağduriyetlerini gidermek konusunda bir şey yapmadığını ifade etti. İşçiler, mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerden yardım beklediklerini belirtti.

Fabrika bahçesinde basın mensuplarının sorularını cevaplayan işçilerden Hacı Aktaş, dört aydan bu yana maaşlarını alamadıklarını kaydetti. Aktaş, "Evime ekmek parası götüremiyorum. Patron 'para yok' diyor, sallıyor bizi. Ayın 20'sine diyor, ayın 20'sinden sonra bir hafta daha sallıyor. Kemal Sunal'ın filmine döndü." şeklinde konuştu.

Sait Kocabıyık isimli işçi de, "İflas erteleme tedbir kararı aldırmış, kayyım atanmış diyorlar. Fakat bize ödeme yapılmıyor. Dört aydır bir kuruş para alamıyoruz. Biz de ev geçindiriyoruz." dedi.

'İŞTEN SENET KARŞILIĞI ÇIKARIYORLAR'

İşçilerden Ertan Öz ise, "Patron işten de çıkartmadı bizi. Yani çıkartırsa şartlı çıkartıyor, senet karşılığında. Ancak senetler altıncı aydan başlıyor." dedi.

Fabrika işçilerinin üyesi oldukları Tümka-İş Sendikası'nın temsilciliğini yapan Muhittin Aydın da, 9 Aralık'tan bu yana fabrikanın elektriklerinin kesik olduğunu ve 29 Aralık'ta da kayyım atandığını ifade etti. Aydın, "Önceki gün patronla bir görüşme yaptık. O görüşmede bize bazı kişilerin ortak olmak için fabrikaya görüşmeye geldiğini, bu kişilerden bir miktar para alarak maaşlarımızı yatıracağını söyledi. Ancak ne arayan oldu ne de soran. Aynı mağduriyetimiz devam ediyor. Bütün arkadaşlarımız sıkıntılı. Evimize ekmek götürecek paramız yok." ifadelerini kullandı.

Mehmet Taşdemir ise, yedi senedir fabrikada çalıştığını belirterek, "Konut kredisi çektim, çocuğuma düğün yaptım. Evime her gün bankalardan tehdit, noterlerden ihtar kağıtları geliyor. Eşten dosttan borçlanarak, gelinimin kolundaki bileziklerine varana kadar çıkarttım sattım, ancak yine de mağduriyetim devam ediyor. İşsizlik sigortasından faydalanmak için çıkışımızı istiyoruz, ancak alacaklarımıza karşılık altıncı aydan başlayan senetler vermeye kalkıyorlar. Bildiğimiz kadarıyla kayyım atanmışsa, kayyım işçinin 3 aylık geriye dönük maaşını ödemesi gerekiyor ki ondan sonra kayyım işyerini kurtarma politikasına gidecek. Patron çıkışımızı yapmıyor. Bunun nedeni de çıkışımızı verdiği anda tazminatımızı vermek zorunda kalacak, ama onu da vermemek için çıkışımızı yapmıyor." diye konuştu.

'EVİMİZDE ELEKTRİKLERİMİZ KESİK'

Fabrikada 16 yıldan bu yana çalıştığını kaydeden güvenlik görevlisi Uğur Toprak ise, şöyle konuştu: "Patronumuz bugün vereceğiz paranızı, yarın vereceğiz paranızı diyerek bizleri oyalıyor. İşsizlik maaşından faydalanmak için çıkışımızı istedik, bu sefer de çıkışınızı veririm ancak bu senetlere imza atacaksınız dedi. Benim 40 bin TL alacağım var ama bu parayı ayda 2 bin TL'lik senetlerle vadelere bölecekmiş. Çalışmayan fabrikanın bu senetleri ödeyebileceğine de inancımız yok artık. Bütün yetkilileri başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, Çalışma bakanlığımız hepsini göreve davet ediyoruz. Biz bu ülkenin işçisiyiz, bu ülkenin vatandaşıyız. Son 5 aydır tamamen mağdur durumdayız. Evimizde elektriklerimiz kesik, telefonlarımız kesik, evimize ekmek götüremiyoruz. Benim olmuş iki tane kira borcum, elektriklerim ve doğalgazım kesik."

FABRİKA MÜDÜRÜ: FİNANS KAYNAĞI ARAŞTIRIYORUZ

Fabrikanın müdürü Ahmet Deliacı da, "Firmanın işletmesi içinde bulunduğu maddi sıkıntılar nedeniyle 50 gün önce durmuştur, çalıştıramıyor, ödeme gücü de yok. Bu ödeme gücünü ortaya koyabilmek için finans kaynağı araştırıyoruz. Bunu halledebildiği takdirde bu fabrika çalışacaktır." ifadelerini kullandı.


CİHAN
<< Önceki Haber Kayyım atanan kağıt fabrikası işçileri maaşlarını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER