Kayseri Turizm İşletmecileri Derneği (KAYTİD) Yönetim Kurulu Başkanı Enver Sungur, "Acilen Turizm Çalıştayına ihtiyaç var. Burada Türk turizm konularında hem aydınlanmak, hem ileriye dönük neler yapılacağını ve yapılacakları ortaya koymamız gerekiyor." dedi.
Kayseri ve Türkiye turizmi adına ortak hareket etmek gerektiğini ifade eden KAYTİD Başkanı Enver Sungur, "Menfaatlerimizi gözden geçirerek, tanıtımda ve pazarda doğru hedefleri ve doğru satış politikalarını belirlemeliyiz. Türk turizmi ve bölge turizmi sönük bir sezon geçirdi" diye konuştu. Sungur, Turizm ve Erciyes Master Planı konulu özel açıklamasında şu noktalara değindi: "Turizmin ne olduğunu bir hatırlatmayla söze başlamak gerekirse; turizm, boş zamanın ve tasarrufun nasıl kullanılacağına ilişkin ekonomik bir kararla başlayan; yatırım, tüketim, istihdam, dış satım ve kamu gelirleri gibi ekonomik yönleri bulunan sosyo-ekonomik bir olaydır. Bir ülkeye yabancı bir turistin gelmesi, geçici bir süre konaklayarak ve ülke içinde seyahat ederek çeşitli tüketim harcamalarında bulunması, durgun bir suya atılan taşın su üzerinde giderek yayılan halkalar oluşturması gibi ülkenin ekonomik ve sosyal yapısı üzerinde giderek büyüyen etkiler doğuran böylesi bir sektördür. Tabi dünyada, bölgemizde ve ülkemizde meydana gelen olumsuz döviz dalgalanmaları, belirsiz savaş ve terör durumları, siyasi belirsizlikler elbette ülkemiz turizmini ve ekonomisini etkilemiş ve durağan bir döneme girdirmiştir. Bütün bu olumsuzluklar var diye duracak mıyız? Elbette hayır. Ülkemiz ve sektörlerimizin gelişmesi konusunda kendimizi sorgulamak ve eksiklerimizi görmek ve yeniden sağlam temellerde inşa etmek için ilimizde en değerli ve ilimiz turizminin lokomotifi diye gördüğümüz Erciyes Dağı'nın geçmişi sorgulanırsa, bakın neler söylemek gerekir. Geçmişte Erciyes'in önemli bir turizm bölgesi olması konusunda niyet olmuş ama yeteri kadar gayret olamamıştı. Son on yıl içerisinde gerçekleşen projeler ve yatırımları her ne kadar olumlu görsek de, sektör ve ilgili kurumların Erciyes Dağı üzerindeki dayanışmaları olmadığı sürece, geçmişte yapılan hatalara geri dönüleceğini düşünmek bizleri gerçekten üzmektedir. Neydi geçmişteki olumsuz durumlar ve sektör anlayışı diye bakacak olursak. İnanılmaz bir biçimde kamu misafirhanesi talanı vardı. Her aklınıza gelen kurum bir misafirhane yapmış ve bunlar özel sektörle rekabete girmiş durumdaydı. Bütün giderler devlet tarafından karşılandığı için fevkalade düşük fiyatta ve düşük kaliteyle hizmet verilmekteydi. Kısmen bu iyileştirildi. Fakat yönetim anlayışı çok değişmedi. 10 yıl önce başlatılan Erciyes Master Planı Projesi bugün sadece yerel yönetimler mantığında, tanıtım ve işletmecilik devam ederse sonunda olacağı Uludağ gibi Türkiye'de kış turizmi ile simgeleşmiş bir alanın 3-5 yıl önce düşmüş olduğu keşmekeş bir ortamdan bir farkı kalmayacaktır."
Sungur, Türkiye'nin gerçek anlamda hem kültürü, hem insanı hem de turizminin tanıtılmasında devletin etkin bir rolü olduğunu söyleyerek, "Bizler de bu konuda tanıtımda ve pazarda doğru hedefleri, doğru satış politikalarını belirlemek üzere ilimizde acilen bir 'Turizm Çalıştayı' yapmak zorunda olduğumuzu hatırlatarak ilgili kurumlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum" dedi.
CİHAN