Sigara içenlerde kalp krizi riskinin iki kat arttığını söyleyen Dr. Karabacak, sigara ile obezitenin, kalp krizine zemin hazırlayan en önemli halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini belirtti.
Dr. Karabacak, “Kalp krizi, kalbi besleyen damarların (koroner arterlerin) aniden tıkanması sonucu gelişen ölümcül durumu ifade eder. Damar sertliği (ateroskleroz), damar tıkanıklığının en sık sebebidir. Sigara içmek, obezite, hipertansiyon, şeker hastalığı, hareketsiz yaşam tarzı, artmış duygusal stres, sağlıksız beslenme ve uyku bozuklukları, damar sertliği ile ilişkilidir. Kalp krizi halen tüm dünyada en sık ölüm sebebidir” dedi.
BELİRTİLERİ NELER? NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Kalp krizi tanısı elektrokardiyografi (EKG)'de damar tıkanıklığı lehine bulguların olması veya kan tahliliyle düzeylerine bakılan kalp biyobelirteçlerinde (troponin) yükselme saptanması ile konulur. Kalp krizi tanısı konulan hastalara önce damar görüntüleme (anjiyografi) işlemi yapılır. Anjiyografi işlemini takiben kalp krizinden sorumlu olan tıkalı damarı açma (anjiyoplasti veya stentleme) işlemine geçilir.
Kalp krizi geçiren tüm hastalar, muhtemel yeni bir kalp krizini önlemek için, ömür boyu kalp koruyucu ilaç tedavisi kullanmalıdır. Göğüs ağrısı olan herkesin, vakit kaybetmeden kalp sağlığı tarama muayenesi yaptırmasını öneriyoruz” ifadelerini kullandı.