Holdingin son 2 senedir yaşanan siyasi sürecin zorluklarına rağmen yurtdışı yatırımlar da olmak üzere yeni iş alanlarında şirketler kurduğuna işaret edilen açıklamada, elde edilen kârın yatırım amaçlı iş yapmak için transfer edildiği kaydedildi. Star gazetesinde önceki gün yayımlanan çarpıtma haberde kayyım İmran Okumuş'un ‘holdingin Hollanda'ya 30 milyon lira kaçırdığı' iftirasıyla ilgili olarak açıklamada, “Eğer para kaçırma veya holdingin içini boşaltma gibi bir niyet olsa idi, şu anda bütün menkul, gayrimenkul aktifleriyle dolu bir holding bulabilirler miydi? Sadece mülklerimizin satışını yapsaydık yeni bir holding kurabilirdik.” denildi.
Kaynak Holding'in ortaklarından yapılan açıklamada, kendilerini Kaynak Holding'in sahibi zannederek hareket eden kayyım heyetinin, sadece siyasi sürecin oluşturduğu ve ne kadar süreceği belli olmayan zaman içinde, yaptığı her iş ve işlemin hesabını vermek zorunda olan bir heyet olduğuna işaret edildi. İlk aşamada Türk mahkemelerinde hesap verecek olanların kayyım heyetine haksız ve hukuksuz işlemler yaptırmaya çalışanlar değil, kayyım heyeti olacağı vurgulanan açıklamada, “Atacakları her imza, her karar akıl verenleri değil kendilerini bağlayacaktır.” ifadesi kullanıldı.
KAYYIMIN İŞİ YATIRIMI DEĞERLENDİRMEK DEĞİL
Kaynak Holding'in iştirakleriyle birlikte, vergi ödülleri alan ve ciddi kârlar elde eden bir topluluk olduğunu vurgulayan holding ortakları, ticaret yaparken hangi sektörlerde ne kadar şirket kurulduğunu ve yapılan yatırımları değerlendirmenin kayyımın işi olmadığı kaydedildi. Kayyım heyetinin işinin sadece atandıkları gün itibarıyla, şirkete ait ciro ve kârlılıkların geriye gitmemesini sağlamak olduğunu ifade eden ortaklar, yurtiçi ve yurtdışı yatırımların geniş bir ticaret vizyonuna sahip olmanın ötesinde bir anlam taşımadığı belirtildi. Kaynak Holding'in, bugüne kadar çözüm ortakları, tedarikçileri, bayileri ve çalışanları nezdinde yüksek bir güven ilişkisine sahip olarak iş yaptığı kaydedilen açıklamada, güven zemininin zedelenmemesinin şimdiki kayyım heyetinin en önemli görevi olduğuna işaret edildi. Holdingin, son 2 senedir siyasi sürecin getirdiği zorlukları yaşamakta olduğu, ancak bir yandan da yurtdışı yatırımlar olmak üzere yeni iş alanlarında şirketler kurduğu vurgulanan açıklamada, buna örnek olarak enerji sektöründe kurulan yeni şirketler gösterildi.
Kaynak Holding'in ortaklarından yapılan açıklamada şöyle denildi: “Hal böyleyken, hızlı, dinamik yapısı ve geniş ticari perspektif anlayışıyla yapılan yatırımlar sanki sanal ve farklı bir amacı varmış gibi İmran Okumuş tarafından tamamen savcılık makamının mesnetsiz ve haksız iddialarına can suyu vermek amacıyla çarpıtılmaktadır. Ortaklar olarak kâr dağıtımı yapmanın neresi yanlıştır? Ticaret ne için yapılır? Ki bu kâr yine yatırım amaçlı yurtdışında iş yapmak için transfer edilmiştir. Eğer para kaçırma veya holdingin içini boşaltma gibi bir niyet olsa idi, şu anda bütün menkul, gayrimenkul aktifleriyle dolu bir holding bulabilirler miydi? Sadece mülklerimizin satışını yapsaydık yeni bir holding kurabilirdik. Bizler sadece Türkiye'de hukukun üstünlüğüne ve dinimizde de en üstün değer olarak görülen can, mal/mülkiyet, namus hakkına inandık. Eğer hata yaptıysak bu konuda kendimizi hatalı sayabiliriz. Ancak ülkemize ve hukuka olan güvenimizi asla kaybetmedik. Haklarımızı her platformda arayacağız.”
Kayyım heyeti şirketlere vereceği zararı hesap etsin
Kaynak Holding'e 105 bin TL maaşla atanan kayyımlardan Ulusoy-Varan Turizm Genel Müdürü İmran Okumuş'un adı, İran'da milyar dolarlık yolsuzluk suçlamasıyla 23 aydır cezaevinde tutulan işadamı Babek Zencani ile birlikte geçmişti. Okumuş, 15 Mart 2013'te Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de Ulusoy Holding ortaklığınca yapılan ve açılışı Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın katılımıyla gerçekleştirilen Asya Ekspres Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin açılışında Zencani ile yan yana görüntülenmişti. Ayrıca, Aykut Özboran isimli kişiye 590 bin TL borcu olan Okumuş'un kayyımlıktan aldığı 105 bin TL'lik maaşının dörtte birine haciz konulduğu ortaya çıkmıştı. Kaynak Holding'in ortaklarından yapılan açıklamada, “Okumuş, ortakların parasını, yurtdışında yatırım yapmak için transfer etmesinin yanlış olduğunu bir yandan söylerken, diğer yandan kendisi şaibeli kişiyle beraberken çekilen fotoğrafını telaşla yaptığı açıklamasında çalıştığı şirketin yurtdışı projesinde bir araya geldiklerini ifade etmesi ise tam bir garabettir. Yine Okumuş'un holdingin üst düzey yöneticilerin maaşını kendi alacakları yüksek maaşlarla kıyaslaması örneği zor bulunur bir kıyastır. Üstelik brüt maaşların sanki net rakamlar gibi sunulması, elde edecekleri gelirin yüksekliğinin kendileri tarafından da görüldüğünün bir ifadesidir.” değerlendirmesi yapıldı.
KİTAPLARDAN KORKAN ÜLKE
Açıklamada, 17 danışmanın işine son verdiklerini söyleyen Okumuş'un, şu anda iki kat fazla danışmanla gayri resmi çalışma yaptığı ifade edildi. 2015 Ocak ayında bir şirketin çektiği 6 milyon TL kredi dışında, holdingin bankalardan çektiği herhangi bir kredi bulunmadığı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: “Holdingin bütün belgeleri kendilerindedir, açıklamaya davet ediyoruz. En değerli yazarımızın kitaplarının NT mağazalarından toplatılması kararı sadece NT mağazalarına değil diğer şirketlerimize vereceği zararı kayyım heyetinin hesap ettiğini düşünüyoruz. Kitap toplatma işlemi sadece mahkemeler tarafından yapılabilecek bir husustur. Hakkında mahkeme kararı olmayan bir kişiye suçlu muamelesi yapılması hangi hukukta, hangi kitapta karşılığı vardır? Suç içeren bu karar kimin dahiyane fikridir? İmran Okumuş'un mu yoksa savcılığın kararı mıdır? 21. yüzyıl Türkiye'si hâlâ kitaplardan korkan bir ülke olmaya devam mı edecektir?”
Mülkiyet hakkının yeniden inşası için mücadele ediyoruz
Kaynak Holding'in ortaklarının açıklamasında, holdingi tanımayan kayyım heyetinin, diğer şirketlerle karşılaşınca sanki gizli saklı bir şeyler bulmuş gibi yandaş medyaya servis yaptığına işaret edildi. Ticaret sicilinde kayıtlı bu şirketlerin uzayda faaliyet göstermediği vurgulanan açıklamada, önceki mahkeme kararında olmayan diğer şirketlere de yine haksız ve hukuka aykırı bir kayyım ataması kararı verildiği kaydedildi. Ortaklar açıklamasında şu değerlendirmeyi yaptı: “Tüm çalışanlarımızdan; yine eskiden olduğu gibi farkında olduğumuz psikolojik ortama rağmen eskisinden daha moralli ve birbirine destek olacak şekilde çalışmalarına devam etmelerini rica ediyoruz. Okumuş'un açıklamasında ifade ettiği, Kaynak Holding'i birilerinin kazanç kaynağı haline getirmesine izin vermeyeceği, şirket ciro ve kârlılıklarını korumak için çalışacaklarını, ayrıca kul hakkını önemsediğini ve mevcut çalışanlarımızla yola devam edeceklerine dair sözlerinin sıkı takipçisi olacağımızı da ifade etmek isteriz. Ayinesi iştir kişinin, lafına bakılmaz, sözü rehberimiz olacaktır. Haklarımızı korumak için vereceğimiz mücadele, artık sadece kendimiz için değil, Türkiye'de mülkiyet hakkının yeniden inşası için verilecek gerçek bir fazilet mücadelesi olacaktır.”